Menselijke neus herbergt antibioticum tegen MRSA
Wetenschappers aan de universiteit van Tingen en het Duitse centrum voor Infectie Onderzoek (DZIF) ontdekten dat het mogelijk is om antibiotica te maken uit de bacteri in de menselijke neus. Normaal gesproken worden antibiotica alleen gevormd door bodembacteri en schimmels, vertelt een van de wetenschappers, DZIF professor Andreas Peschel, in de publicatie van het wetenschappelijk tijdschrift Nature. We hebben ontdekt dat de menselijke microflora ook een bron van antimicrobie middelen kunnen zijn.
Het onderzoeksteam in Duitsland constateerde dat Staphylococcus Lugdunensis, die koloniseert in de menselijke neus, een voorheen onbekend antibioticum produceerde. Ze hebben die nieuwe stof Lugdunin genoemd en verklaren dat deze stof gebruikt kan worden voor de bestrijding van multi-resistente ziekteverwekkers waar de klassieke antibiotica geen vat meer op heeft.
Belangrijkste doodsoorzaak
Peschel: Infecties veroorzaakt door antibioticaresistente bacteri, zoals de ziekteverwekker Staphylococcus aureus (MRSA), die op de menselijke huid leeft, behoren tot de belangrijkste doodsoorzaken in de wereld. De natuurlijke habitat van schadelijke Staphylococcus bacteri is volgens de Duitse wetenschapster de menselijke neusholte.
De ontdekking kan naar de mening van het onderzoeksteam een potentie redder in nood zijn. Zeker voor besmettingen van MRSA in ziekenhuizen en varkens- en pluimveebedrijven. Bovendien hebben de bevindingen een deur opengezet om nieuwe manieren voor duurzame strategie van infectiepreventie te ontwikkelen en tevens nieuwe antibiotica te vinden, ook in het menselijk of dierlijk lichaam.