'Verbod op Colistine zou voor leghennenhouders een drama zijn'
Dat zegt analist Bert Brink van Plantema Veterinair Centrum in Hardenberg. Een verbod op die middelen zou voor leghennenhouders een drama zijn. Brink is blij dat het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA) de Europese Commissie adviseert het gebruik van deze middelen met 65 procent te verminderen en niet te verbieden. Dan kunnen we deze middelen wel blijven gebruiken, ook al is dat op relatief kleine schaal
Andere antibiotica - die geen Colistine bevatten - tegen E. coli, hebben een wachttijd voor eieren van minimaal 7 dagen (off label use). Inzet van deze middelen betekent dat leghennenhouders de eieren meer dan een week moeten vernietigen, het aantal dagen van behandelen plus de 7 dagen wachttermijn. Inzet van deze middelen is voor leghennenhouders dus geen optie.
Het enige preparaat dat wel is toegelaten voor leghennen bij een E.coli infectie, met een wachttermijn van nul dagen voor de eieren, is Denagard 45% van Novartis. Echter geeft de indicatie in de registratie aan dat dit enkel bij E.coli mag worden gebruikt, wanneer deze ten gevolge van een Mycoplasma gallisepticum wordt veroorzaakt. En dit is eigenlijk nooit het geval, dus mag het niet worden gebruikt.
E. coli uitbraken
Voor legvermeerderaars zouden de gevolgen van een verbod volgens Brink minder groot zijn. Die verkopen geen producten rechtstreeks aan consumenten, zoals consumptie eieren. Voor hen heeft het dus geen consequenties als ze antibiotica met een wachttijd voor de eieren inzetten.
De analist ziet in de lente en herfst periode altijd veel meer uitbraken van E. coli bij leghennen dan in de rest van het jaar. E. coli wordt vrijwel altijd veroorzaakt door een verkeerd klimaat. In de lente en herfst zijn de temperatuursverschillen tussen dag en nacht groter dan in de zomer en winter. Dan is de kans op koude luchtstromingen in de stal groter. Dit gebeurd dan met name 's nachts.