Europa gaat ecologische voetafdruk veevoer meten
Dat meldt de FEFAC, de Europese Federatie van Diervoederproducenten. Het EU-voerproject maakt onderdeel uit van een grotere ontwikkeling: de zogenaamde Product Environmental Footprint (PEF) ofwel product milieuvoetafdruk. Voor elk product dat in Europa geproduceerd wordt, zal de milieuvoetafdruk gemeten worden. Dus ook voor pluimveevlees en eieren. Om dat te meten, is de informatie van diervoeders noodzakelijk.
De PEF voor diervoeders is gericht op het precies omschrijven van productiemethoden van diervoeders die door verschillende landen en diervoederbedrijven worden gehanteerd om zo de milieuvoetafdruk te bepalen.
Standaard methode
De PEF voor diervoeders schrijft de specifieke productcategorie methodologische eisen (PEFCR) van de diervoederproductie voor. De zogenaamde Feed PEFCR is bedoeld als standaard meetmethode om de ecologische voetafdruk van diervoeders en uiteindelijk dierlijke producten te bepalen.
Uit milieustudies en analyses van dierlijke producten blijkt namelijk dat de productie van diervoeders een belangrijke bijdrage levert aan de ecologische voetafdruk van voedsel en dit moet volgens de FEFAC daarom worden gemeten. Zonder een gedegen analyse van de effecten van diervoeder, is het bijna onmogelijk om de PEF van dierlijke producten zoals kip en eieren vast te stellen.