'Verlaging maximum zink niveaus in voer heeft gevolgen'
Dat zegt nutritionist Tom Lemmens van Vitelia Voeders na vragen van Pluimveeweb.nl. De huidige samenstellingen bevatten hogere zinkniveaus dan het nieuw geldende maximum, daarom zullen de samenstellingen van pluimveevoeders aangepast moeten worden", legt Lemmens uit.
Er kan gekozen worden om het anorganische zinkniveau te verlagen, maar dan rijst echter de vraag of het aanbod zink hiermee de behoefte van het dier nog dekt. Aangezien anorganische zink relatief goedkoop is zal dit weinig gevolgen hebben op de kostprijs van de voeders."
Er kan ook ingestoken worden om het anorganische zinkniveaunog verder te verlagen en een gedeelte hiervan te vervangen door het beter opneembare organische zink. In dat geval zal de kostprijs iets stijgen." Volgens Lemmens is de prijsdaling of stijging van het voer beperkt. Verder verwacht hij dat andere voerfabrikanten soortgelijke keuzes moeten maken om het zinkniveau in het pluimveevoer te verlagen.
Van 150 naar 120 mg/kg
Onlangs bepaalde de Europese Commissie het maximumniveau zink in diervoeders te verlagen. Voor premixen gaan die veranderingen op 27-1-2017 in en voor mengvoeders op 27-7-2017 zodat de oude premixen in de tussentijd opgemaakt kunnen worden.
In de meeste gevallen is het maximale zinkniveau in diervoeders verlaagd van 150 mg/kg naar 120 milligram per kilo voer. Uitzonderingen hierop zijn biggen, zeugen, konijnen en alle soorten vis anders dan zalm, deze blijven op een maximumniveau van 150mg/kg voer. Voor zalm en kalvermelken is het maximum zink gehalte verlaagd van 200 mg/kg naar 180 mg/kg. Voor gezelschapsdieren is een reductie van 250 naar 200 mg/kg bepaald.