'Ent traag groeiend vleeskuiken later tegen Gumboro'
Traag groeiende vleeskuikens lijken later geënt te moeten worden tegen Gumboro dan reguliere vleeskuikens. Bovendien blijkt bij langzaam groeiende vleeskuikens het Gumboro-virus heftiger aan te slaan (meer uitval en meer secundaire problemen) dan bij reguliere vleeskuikens.
Dat meldt Dierenartsen Midden Brabant (DAMB) uit Diessen op haar website. De dierenartsenpraktijk vroeg zich af hoe het komt dat een infectie zoals Gumboro, die we al zo lang en goed kennen en waar zo veel goede vaccinatie mogelijkheden voor zijn, toch nog steeds een probleem vormt. DAMB noemt op haar website een aantal opmerkelijke zaken over Gumboro:
- De Veldvirus stam verandert steeds weer! De GD heeft aangeboden om van elke Gumboro uitbraak het virus te typeren: Dit bleek al jaren hetzelfde type Gumboro virus te zijn, namelijk DV 86!
- Wij hebben als DAMB samen met collega dierenartsenpraktijken en GD onderzoek gedaan naar de bescherming opgebouwd door vaccinatie. Het bleek dat 10% van de koppels helemaal niet gereageerd had op de vaccinatie, en dat 20% van de koppels maar gedeeltelijk beschermd was.
- Het bleek dat koppels, die gevaccineerd waren met een halve dosering in 2 x zoveel gevallen slecht beschermd waren dan koppels die met een volledige dosering gevaccineerd waren.
- Gumboro vaccinatie entmoment bepalingen werden slechts zelden uitgevoerd. Er werd op de gok gevaccineerd en daarbij gaat het om veel geld!
- Deze dramatisch slechte vaccinatie resultaten zijn te verklaren door slechte vaccinatie techniek, verkeerd moment van vaccineren, verkeerde entstof keuze, verkeerde dosering van de entstof! Als je bereid bent om geld uit te geven aan een entstof, dan is het toch van belang om een resultaat te kunnen verwachten! Overleg met uw pluimveedierenarts over entmoment, keuze van entstof, enttechniek en dosering van het vaccin.
- Maar een Gumboro- infectie in een gete koppel is toch niet zon probleem, 3 dagen een wat verhoogde uitval en daarna gaat het gewoon weer door?
- Dit is inderdaad het geval bij late infecties bij traditionele vleeskuiken koppels.
- Bij opfok leg kuikens kan de uitval oplopen naar 40%, maar deze kuikens worden voor de voet gevaccineerd met Vaxxitec. Dit is een vaccin dat op de broederij per injectie wordt toegediend. Het bevat stukjes Gumboro virus ingebouwd in het Marekvaccinvirus.
- Bij traaggroeiende vleeskuikens blijkt het Gumboro-virus ook heftiger aan te slaan (meer uitval en meer secundaire problemen) dan bij standaard vleeskuikens. Daarnaast lijkt de Gumboro vaccinatie-ent-moment bepaling ook verschillend te zijn. De halfwaarde tijd van de maternale (van de moeder afkomstige) antistoffen blijkt langer te zijn, waardoor het geadviseerde entmoment veel later komt te liggen. DAMB (als praktijk met veel scharrel vleeskuikens) is met een collega praktijk van de KLOEK groep in samenwerking met een bedrijf dat laboratoriumtests ontwikkelt, een proef begonnen om de halfwaardetijd van de maternale Gumboro antistoffen te bepalen bij de diverse concept vleeskuikens. Het lijkt erop dat concept kuikens later get moeten worden tegen Gumboro.
- Bij koppels vleeskuikens die we verdenken van een verminderde weerstand (immuno depressie), koppels die overal tegenaan lopen, vinden we de laatste tijd, hoge cq. verdacht hoge Gumboro antistof titers. Jarenlang hebben we in Europa gezocht naar subklinische maar wel er imumno-depressieve Gumboro. Dit komt in de Verenigde Staten veel voor, nu mogelijk ook in Nederland. Aanpassing van de enting, vaccin en het entmoment geeft veel verbetering!
Een vleeskuikenhouder kan volgens DAMB het beste met zijn eigen dierenarts overleggen wat de ideale entdatums zijn.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Dierenartsen Midden Brabant
Beeld: Ellen Meinen