Video: 'Voetzoolscore van 104 naar 0 door verwarmd drinkwater'
Boon installeerde in maart van dit jaar een warmtewisselaar om het drinkwater te verwarmen en is hier tot nu toe zeer tevreden over. Het vele condenswater op de waterleidingen en drinknippellijnen in de stallen was voor ons de aanleiding om een oplossing te zoeken, zegt Roan Boon. Hij houdt samen met zijn moeder Ans 70.000 vleeskuikens in twee identieke stallen. Boon zet ongeveer 20 kuikens per vierkante meter op.
De kuikens van Boon krijgen water van de eigen grondwaterinstallatie. De drinkwaterbron staat dicht bij de stal en daardoor is het verschil tussen de water en staltemperatuur erg groot. Dit zorgde voor condens op de drinknippellijnen en nat strooisel.
Wim Gerritsen van mengvoerfabrikant gebroeders Fuite kwam met een oplossing uit de kalversector. Daar is het heel gebruikelijk om drinkwater op te warmen. De technisch aangelegde Roan Boon, die een eigen installatiebedrijf heeft, ontwikkelde samen met een collega installateur een warmtewisselaar die het drinkwater aan de hand van een vastgestelde curvevan 11 naar 22 tot 24 graden opwarmt.
Veel voordelen
De warmtewisselaar biedt Boon veel voordelen:
- De condens op de water- en drinknippellijnen is volledig verdwenen
- Droger strooisel
- Voetzoolscore gereduceerd naar 0 en 1 punt
- 20 procent minder mest
- Geen voerdip meer rond de vier weken
- Betere groei
- Voederconversie verbetering van 8 punten
- Het antibioticagebruik en gebruik van andere middelen is sterk verlaagd
Boon zag nog geen nadelen. We laten de waterkwaliteit nu wekelijks onderzoeken omdat er warmer water door de leidingen stroomt. Maar tot nu toe waren de kiemgetallen altijd goed, zegt Roan Boon.
Investering
Door het succes bij Boon investeerden twee andere vleeskuikenhouders ook al in de warmtewisselaar, die bij Boon in totaal 3.500 euro kostte. Wij hadden de warmtewisselaar binnen twee koppels terug verdiend, zegt Roan Boon. De energiekosten om het drinkwater op te warmen zijn bovendien gering.
Voor meer informatie over de warmtewisselaar kunnen geteresseerden mailen naar info@rb-techniek.nlof info@fuite.nl. De pluimveespecialisten van Fuite willen geteresseerde pluimveehoudersgraag te woord staan.