Vleeskuikensector wil weer Lincospectin in kunnen zetten
Dat staat in het plan antibiotica aanpak pluimveesector 2016 2020 van de werkgroep antibiotica pluimveesector dat onlangs werd gepubliceerd. Aangezien Lincospectin geen eerste keus middel is zijn vleeskuikenhouders gestopt met het gebruik van het middel kort na de opzet van eendagskuikens.
Vanwege problemen met enterococcen secorum leidt dit in individuele gevallen tot (veel) meer uitval en veel meer inzet van antibiotica later in het koppel. De dierenartsen en de pluimveesector willen in een beperkt aantal, strikt gedefinieerde gevallen dit enterecoccen probleem als een bedrijfsgebonden probleem benaderen, waarbij voor beperkte tijd inzet van Lincospectin kort na opzet mogelijk is.
Dat schrijft de werkgroep antibiotica pluimveesector, die valt onder het bestuur van Avined,in het rapport. De dierenartsen en de pluimveesector zijn teleurgesteld dat hiervoor nog geen ruimte verkregen is.
Aandachtspunten
Andere belangrijke aandachtspunten volgens de pluimveesector zijn:
- Uitval: De sector heeft zorgen over mogelijk meer uitval en meer afkeur bij vleeskuikenbedrijven als gevolg van verminderd gebruik van antibiotica. Langer wachten met het inzetten van antibiotica levert soms meer uitval op. Het niet gebruiken van antibiotica later in het koppel kan tot meer afkeur op de slachterij leiden. De sector wil in overleg met de dierenartsen komen tot een meer praktische invulling van formularia, uitgaande van de veterinaire kennis en kunde van de dierenarts. Dit betekent dat met een goede onderbouwing van de dierenarts een afwijking van het formularium mogelijk moet zijn. Hierover moeten goede afspraken worden gemaakt met de handhaver (NVWA). Dit ontbreekt op dit moment.
- Een combinatie van terughoudend antibioticumgebruik en uitval eerste week:Als dierenarts en pluimveehouder bij problemen besluiten niet direct een antibioticum in te zetten, kan een grotere uitval ontstaan dan wanneer gelijk een antibioticum was ingezet. In regelgeving is een bepaling opgenomen dat bij een hogere uitval een bedrijf terug moet in bezettingsgraad. Terughoudend gebruik van antibiotica wordt zo afgestraft. De pluimveesector kent voorbeelden uit andere lidstaten dat bij veterinaire problemen en een terughoudend gebruik van antibiotica geen sanctie volgt. De sector wil hier een afspraak over maken met de overheid.
- Beperkte beschikbaarheid: er zijn zorgen over de (toekomstige) beschikbaarheid van antibiotica in de juiste verpakkingen en over (toekomstige) beschikbaarheid van vaccins. Voor bepaalde pluimvee(deel)sectoren geldt bij bepaalde aandoeningen dat er geen of beperkte beschikbaarheid is van eerste keus middelen in verband met ontbrekende / te beperkt geformuleerde registratie. Verder bestaan er veel vaccins die geen registratie hebben in Nederland. De pluimveesector wil met verschillende partijen, waaronder de overheid en de farmaceutische industrie in overleg om te kijken of ook voor kleinere sectoren de juiste middelen en vaccins ter beschikking komen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Avined
Beeld: Susan Rexwinkel