Vitelia verkleint deeltjesgrootte voer onbehandelde hennen
Vroeger was 20 procent van de mengvoerdeeltjes groter dan 2,4 millimeter en nu nog maar 3 procent. Ook is het aandeel mengvoerdeeltes van kleiner dan 0,5 millimeter met ongeveer 4 procent gestegen, zegt nutritionist Gijs Willems van Vitelia Voeders.
Om fijner meelvoer te maken kan de voerfabrikant op haar productielocaties in het Limburgse Oirlo en Ysselsteyn sinds kort grondstoffen walsen en vervolgens te hameren. Zo blijven de voordelen van het walsen - scherp voer - behouden en zitten er minder grove madeeltjes in het voer, zodat hennen die er niet selectief uit kunnen pikken, zegt verkoopadviseur Frank Rooijakkers van Vitelia Voeders.
De voerfabrikant produceert sinds 2009 op haar locaties in Oirlo en Ysselsteyn legvoeders volgens het Magi-Mill-proced Doel van dit procedis dagelijks in de gehele legpluimveestal een gelijkwaardig rantsoen aan te kunnen bieden.
Selectief ma pikken
Meelvoeders kunnen ontmengen in onder andere de silo en het voersysteem. Bovendien zijn kippen in staat om selectief voer deeltjes te pikken. In de praktijk ziet men dat er kippen zijn die de grove delen - vaak ma - er eerst af eten. Daarom maken we per grondstof de keuze welke behandeling qua structuur het beste is; walsen, hameren of in de oorspronkelijke vorm, vertelt Rooijakkers.
We maken nu fijner meelvoer. Hiermee wordt het ontmengen, selectief vreten en vermorsen beperkt. De kippen, voor en achter in stal, krijgen hierdoor een uniformer rantsoen aangeboden. Met het fijnere meelvoer spelen we in op de wensen van kippen met hele snavels, besluit Rooijakkers.