Kalkoensector maakt eigen aanpak antibiotica
Kalkoenen behoren tot de groep pluimvee, maar zijn gevoelig voor specifieke, kalkoeneigen aandoeningen. Het vergelijken van het antibioticagebruik tussen vleeskuikens en kalkoenen is niet correct en niet zinvol.
WAAK
In de WAAK zijn de volgende organisaties vertegenwoordigd: Land- en Tuinbouw Organisatie / Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (LTO/NOP), de coeratieve vereniging ter bevordering van afzet van vleeskalkoenen (BAV) de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) en AVINED. De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) is adviseur van de werkgroep.
Na een goede start met een forse reductie van het antibioticagebruik van meer dan 46 % in 2014 t.o.v. het basisjaar 2011 is nu een stagnatie opgetreden in de reductie van het antibioticagebruik. In 2015 is het gebruik gestegen. Ook is het gebruik van tweede en derde keus middelen nog steeds te hoog.
De kalkoensector stelt in dit aanvullende plan een beleid voor met als doel het gebruik te optimaliseren en terug te dringen zonder dat daarmee de gezondheid en het welzijn van kalkoenen onnodig in het geding komt.
Knelpunten antibioticagebruik kalkoenen
De kwaliteit van de eendagskalkoenkuikens is wisselend en de kalkoenhouders hebben daar weinig invloed op. Sinds het verbod om door middel van voederadditieven mogelijke infectie te voorkomen, is de bedreiging van Blackhead continue aanwezig. Verder onderzoek naar Blackhead is gewenst.
Een derde knelpunt is het niet beschikbaar zijn van goede vaccins voor een aantal infectieuze aandoeningen bij kalkoenen. Als de overheid mee zou werken aan ontheffing om Amerikaanse vaccins te mogen gebruiken, heeft de kalkoenhouderij een extra instrument ter beschikking bij haar inspanningen om het antibioticagebruik te verlagen. Zoals in de andere dierhouderijsectoren speelt ook de darmgezondheid een grote rol in het verlagen van het antibioticagebruik.
Plan van aanpak
De kalkoenhouderij staat voor de opgave het antibioticagebruik verder te reduceren. Het doel van de sector is het antibioticagebruik op termijn aanzienlijk te verminderen en er voor te zorgen dat het gebruik van derde keus middelen incidenteel wordt. Om dit te realiseren zullen enkele van de knelpunten opgelost moeten worden. In de tussentijd werkt de kalkoensector door aan een aanpak die tot verdere reductie van antibiotica zal leiden. De kalkoensector zorgt al langere tijd voor een centrale registratie van de gebruikte antibiotica via de antibiotica database CRA, gebruikt het bedrijfsgezondheidsplan en bedrijfsbehandelplan, en maakt gebruik van de geborgde pluimveedierenarts, waarmee de kalkoenhouder een 1-op-1 relatie heeft.