Vanaf volgend jaar antibioticabeleid per sector
Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam bekend gemaakt. In een kamerbrief schrijft hij. Tot het moment dat deze sectorale doelen medio 2017 zijn vastgesteld, houden wij vast aan de 70 procent generieke reductiedoelstelling voor de gehele veehouderij.
Rode en oranje bedrijven
Medio 2017 zullen onderzoeksresultaten meer inzicht geven in welke reductie bij rode en oranje bedrijven kan worden gerealiseerd en welke maatregelen daarbij effectief zijn. Op basis daarvan zullen de sectoren en KNMvD hun sectorplannen aanscherpen, zal de SDa de sectorale benchmarkwaarden aanscherpen en zullen we in overleg met de sectoren en de KNMvD per sector medio 2017 onderbouwde sectorspecifieke reductiedoelen vaststellen voor 2020.
Van Dam zegt dat er het afgelopen jaar gezamenlijk gewerkt is aan een vervolgaanpak, met als uitgangspunt: gezonde dieren zijn de norm, ziekte de uitzondering. Dit beleid is sectorspecifiek, houdt rekening met de verschillen tussen sectoren en de diversiteit aan diergezondheidsproblemen die ten grondslag liggen aan het antibioticumgebruik.
Sectoren en KNMvD hebben verdergaande sectorplannen opgesteld om de diergezondheid te versterken, het gebruik te reduceren en de regierol van de dierenarts te verstevigen. De adviezen van de Gezondheidsraad (GR), Raad voor Dieraangelegenheden (RDA) en de Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit (SDa) zijn in deze aanpak verwerkt.
7,4 procent gedaald
Het antibioticumgebruik in de vleeskuikenhouderij daalde in 2015 met 7,4 procentten opzichte van 2014. Het gebruik in de kalkoensector steeg echter met 16,9 procent.Dat blijkt uit het rapport van de Autoriteit Diergeneesmiddelen (de SDa) Het gebruik van antibiotica bij landbouwhuisdieren in 2015.
Ten opzichte van 2014 is een daling te zien in antibioticumgebruik in de rundveesector (2,2 procent), de varkenssector (5,0 procent). In de kalversector steeg het gebruik met 4,3 procent. Het totale gebruik van antibiotica is in 2015 verder gedaald met 58,4 procent ten opzichte van referentiejaar 2009.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Susan Rexwinkel