Antibioticagebruik fors gedaald, verdere stappen nodig
De pluimveesector wil de komende vijf jaar het gebruik van antibiotica optimaliseren en verder terugdringen zonder de gezondheid en het welzijn van pluimvee onnodig in gevaar te brengen.
Hierbij wordt gebruik gemaakt van bestaande initiatieven en worden nieuwe initiatieven genomen. Er wordt gekeken naar extra onderzoek naar antibioticaresistentie, naar verbetering van de diergezondheid, naar specifieke maatregelen op bedrijven om antibioticagebruik te reduceren en naar financieringsmogelijkheden.
Dutch model
Internationaal wordt de succesvolle Nederlandse aanpak geroemd als de Dutch model". Nederland krijgt veel verzoeken om deze aanpak toe te lichten. Uit cijfers van de European Medicines Agency (EMA) tot en met 2013 blijkt dat het veterinaire antibioticumgebruik in Nederland ten opzichte van andere EU-lidstaten in deze jaren het snelst gedaald is. Nederland gebruikt relatief ruim twee keer minder antibiotica in de veehouderij dan onze buurlanden Belgien Duitsland, die eveneens een omvangrijke intensieve veehouderij hebben.
De ministeries van EZ en VWS hebben het afgelopen jaar met de veehouderijsectoren en de dierenartsen een vervolgbeleid antibiotica veehouderij opgesteld voor de periode 2016 2020. De laatste 2 jaar is de daling van het totale antibioticumgebruik in de dierhouderij vrijwel tot stilstand gekomen. Verdere stappen zijn nodig.
Pluimvee sectorplan
De pluimveesector heeft in de periode 2009 - 2015 met succes het antibioticagebruik verminderd. Bij vleeskuikenbedrijven is het gebruik ten opzichte van 2009 met 65% gedaald. Het gebruik van humaan kritische middelen is met 94% gedaald sinds 2011. Het verminderen van het gebruik heeft bijgedragen aan de reductie van antibioticaresistentie in de pluimveehouderij.
Erik de Jonge, Avined: De pluimveesector heeft in dit sectorplan een vervolgbeleid opgesteld om het gebruik van antibiotica te optimaliseren en verder terug te dringen zonder dat daarmee de gezondheid en het welzijn van pluimvee in gevaar komt. Reductie van antibiotica moet niet als resultaat hebben dat de uitval hoger wordt.
De sector wil meer informatie krijgen over antibioticaresistentie voor zowel mens als dier. Ook willen problemen op diverse rode en oranje bedrijven in kaart brengen en individuele maatregelen nemen, aldus De Jonge. De benchmarkt niveaus staan al ongeveer vijf jaar vast en worden nu opnieuw bekeken. Medio 2017 hoopt hij vast te kunnen stellen wat ambitieuze maar ook realistische doelen zijn.
Laag gebruik belonen
Door samenwerking tussen dierenarts, pluimveehouder en erfbetreders komen bedrijven tot een lager en beter antibioticumgebruik. In 2016 wordt ingezet op een beloningsaanpak, waarbij gepoogd wordt pluimveebedrijven met een langdurig laag antibioticumgebruik voordelen te geven in de administratieve, controlerende of handhavende sfeer. Deze voordelen moeten nog en uitgewerkt worden.
Bekijk hier het plan antibiotica pluimveesector 2016 - 2020.