Rabobank was anders zijn ‘good will’ kwijtgeraakt
Pieter Lijesen die al lange tijd namens MKB-bedrijven, waaronder boeren, strijdt tegen de renteswap van banken, noemt dit de ultieme regeling. Hij is tevreden met de conclusie van de Derivatencommissie dat banken hun klanten niet juist hebben geadviseerd over renteswaps en ze deze ondernemers nu tegemoet moeten komen.
Negentig procent van de landbouwbedrijven met een renteswap heeft een lening van minder dan 2 miljoen. Zij zijn met deze overeenstemming geholpen, vertelt hij. Bedrijven die een renteswap hebben krijgen nu 20 procent vergoed tot een maximum van 100.000 euro. Gemiddeld ligt de renteswap op 600.000 euro, dus ontvangen zij gemiddeld 30.000 euro. Hoewel de meeste landbouwbedrijven onder de 2 miljoen vallen, zullen enkele glastuinbouwbedrijven hier boven komen en niet meer dan het maximale bedrag ontvangen.
Deutsche Bank weigert deelname
De overeenstemming is bereikt met alle banken, behalve met de Deutsche Bank. Zij weigert deelname aan de regeling. De Deutsche Bank neemt geen enkele verantwoordelijkheid, omdat ze zich toch al op de Nederlandse markt teruggetrokken heeft. We zijn inmiddels bezig met onder meer de ABN Amro. Een aantal deelnemers, dat in totaal 1,2 miljoen euro aan renteswaps had, krijgt nu 240.000 euro. Deze boeren lopen met blije gezichten naar buiten.
Lijesen is blij dat de Rabobank nu ook mee doet. Een rechtszaak had jaren geduurd en zou voor veel boeren te lang duren of te laat zijn. De jurist had al een kort geding in voorbereiding, die nu de prullenbak in kan.