‘Opfokken in legstal geen goed idee’
![Wageningen UR onderzoekster Dr. Elske de Haas, die promoveerde op verenpikken bij leghennen leidde de workshop ‘Samen de ideale stal voor onbehandelde leghennen ontwikkelen’.](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/60/799/foto_1_img_1388.-detail.jpg)
Dat vond circa 90 procent van de ruim 75 bezoekers van de Pluimveeweb thema-avond Huisvesting voor leghennen woensdagavond 29 juni in het Brabantse Handel. Wageningen UR onderzoekster Dr. Elske de Haas, die promoveerde op verenpikken bij leghennen leidde de workshop Samen de ideale stal voor onbehandelde leghennen ontwikkelen. Tijdens deze workshop dachten bezoekers samen na over de ideale stal voor onbehandelde leghennen.
De Haas vroeg de bezoekers of leghennen in dezelfde stal kunnen worden opgefokt als waar ze eieren gaan leggen. 90 procent dacht van niet. Opfokkuikens vragen een veel hogere staltemperatuur dan leghennen. Dus op gebied van klimaat kunnen er problemen ontstaan, motiveert leghennenhouder Bertus Verbeek uit Woudenberg (UT). Ook zagen de bezoekers niets in eenaaneengeschakelde stal van opfok en leghen. Wel vinden ze dat opfok en leg goed op elkaar aan moeten sluiten.
Ook vroeg de onderzoekster de bezoekers of er een ideale groepsgrootte is. Hierover waren de meningen verdeeld. Hennen moeten kunnen vluchten daardoor is ruimte nodig en moet de groepsgrootte niet te klein zijn, zei een leghennenhouder. Volgens een ander is de ideale groepsgrootte in ieder stalsysteem anders.
Daglicht
Schuilplekken in de opfokstal zien leghennenhouders niet zitten. In de legstal zien ze dit al helemaal niet zitten omdat ze bang zijn voor grondeieren onder de schuilplekken.
Een leghennenhouder die vorig jaar was omgeschakeld naar biologisch noemde dat hij goede ervaringen met daglicht had. Dit was mijn beste koppel in de afgelopen 15 jaar. Al benadrukte hij dat dit slechts de ervaringen van n koppel zijn. De leghennenhouder is wel van mening dat licht een grote rol speelt.
Licht was een aspect dat tijdens de workshop meerdere keren naar voren kwam. Zo kwamen de voordelen van daglicht lampen aan bod evenals het gebruik van verschillende kleuren. Groen voor rust, wit voor activiteit.
Diermeel terug in het voer
De Haas ging ook in op de voedingsbehoefte. Leghennenhouder Peter van Agt uit het Brabantse Oirschot hield een pleidooi om diermeel terug in het voer te krijgen. Kippen zijn omnivoren die zowel zaden en kruiden als wormen en insecten eten, maar sinds het diermeelverbod geven wij ze alleen nodig plantaardige eiwitten. Ze komen dus dierlijke eiwitten tekort en dat kan leiden tot bijvoorbeeld pikkerij. Daarom moet diermeel zo snel mogelijk weer terug in het voer.
Pas als diermeel terug in het voer komt, is Van Agt van plan om onbehandelde hennen op te zetten. Hij vindt dat diermeel alleen terug in het voer van kippen en varkens moet en niet van rundvee omdat koeien van nature graseters zijn en geen vleeseters. Ik heb ook nooit begrepen dat diermeel in rundveevoer is gebruikt. Dat zou nooit meer mogen gebeuren.
Al met al kwamen er tijdens de discussie interessante zaken naar voren maar bleek ook dat het nog niet eenvoudig is de ideale stal voor onbehandelde leghennen te ontwerpen.