'Andere temperatuurcurve nodig voor Hubbard vleeskuiken'
Dat kwam dinsdagavond 21 juni naar voren tijdens de studieavond over langzaam groeiende vleeskuikens van het Gezondheidscentrum voor Pluimvee (GvP) in Emmen. Henri Bel, technisch-commercieel manager bij Hubbard Nederland, vertelde over de marktontwikkeling en de specifieke behoefte van het Hubbard vleeskuiken.
Bel vertelde dat inmiddels een aanzienlijk deel van de binnenlandse versmarkt door Hubbard vleeskuikens wordt voorzien, wat neerkomt op ongeveer 2,2 miljoen slachtingen per week.
Andere temperatuurcurve
Hubbard vleeskuikens hebben behoefte aan een andere temperatuurcurve. De eendagskuikens kunnen het best worden opgevangen bij een staltemperatuur van 36 graden Celsius. De vloertemperatuur moet bij eendagskuikens van moederdieren onder de 35 weken ongeveer 30 graden Celsius bedragen en bij moederdieren ouder dan 35 weken minimaal 28 graden Celsius, adviseert Bel.
Hubbard eendagskuikens gedragen zich anders dan reguliere eendagskuikens. Ze hebben namelijk de neiging om meer in groepen te gaan liggen. Dit hoeft volgens Bel overigens niet te wijzen op een te lage staltemperatuur.
Lagere lichtintensiteit nodig
Soms zien we dat de kuikens veel langs de buitenmuur liggen. Bij reguliere kuikens kan dit wijzen op een te hoge staltemperatuur, maar dit kan speciaal bij Hubbard eendagskuikens ook wijzen op een te hoge lichtintensiteit, zegt Bel.
In zon geval is het goed om de cloacatemperatuur te meten. Deze moet tussen de 40,5 en 41,0 graden Celsius liggen. Hubbard kuikens zijn van nature actiever en hebben daardoor een lagere lichtintensiteit nodig, legt Bel uit.
Staltemperatuur sneller afbouwen
Hubbard vleeskuikens hebben een snelle bevedering. Daarom is het volgens de technisch-commercieel manager belangrijk om de staltemperatuur sneller af te bouwen. Sommige vleeskuikenconcepten schrijven voor dat de vleeskuikens vanaf 21 dagen over een uitloop moeten kunnen beschikken. Ook om deze reden is het volgens Bel belangrijk om de temperatuur sneller af te bouwen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Gezondheidscentrum voor Pluimvee
Beeld: Ellen Meinen