Brexit: 'op korte termijn nauwelijks gevolgen voor pluimveesector'
Kip en eieren zijn relatief goedkope dierlijke eiwitten. We verwachten niet dat Engelse consumenten hierop direct gaan besparen nu de pond in waarde is gedaald en het voedsel voor hen dus duurder wordt. Dan gaan ze eerder besparen op duurdere voedingsmiddelen.
De visie van de Rabobank staat hiermee haaks op die van de ABN Amro. ABN Amro verwacht dat de Brexit een negatieve invloed op de Nederlandse vleespluimveehouderij heeft omdat de pond in waarde is gedaald. Hierdoor wordt Nederlandse kip voor Engelse consumenten duurder, waardoor de consumptie af zou kunnen nemen. Dat zou volgens de bank tot lagere vleeskuikenprijzen in Nederland kunnen leiden
Import van kip nodig
Groot-Brittanniis de belangrijkste exportmarkt voor Nederlandse kip. Vooral veel Nederlandse kipfilets gaan naar het land. Groot-Brittanniis voor ongeveer 70 procent zelfvoorzienend in pluimveevlees. De laatste jaren is dit zelfs nog iets gedaald omdat de consumptie harder is toegenomen dan de productie. Groot-Brittannimoet dus kip blijven importeren om aan de vraag te voldoen. En dat is goed nieuws voor de Nederlandse vleespluimveehouderij, analyseert Van den Hurk.
Voor de lange termijn zijn de gevolgen van de Brexit volgens Van den Hurk nog onduidelijk. De EU moet nu handelsverdragen met Groot-Brittannigaan sluiten. Het is nog onbekend hoe die eruit gaan zien.
Legpluimvee
Voor de legpluimveesector is de invloed van de Brexit volgens Van den Hurk beperkt aangezien de Nederlandse legpluimveesector nauwelijks producten naar Groot-Brittanniexporteert.