'Brexit op korte termijn negatief voor vleespluimveesector'
Dat zegt sectormanager dierlijke sectoren Wilbert Hilkens van ABN Amro. Door de uitslag van de Brexit daalde de Britse pond met 5,3 procent van 1,31 euro op donderdag 23 juni naar 1,24 euro vrijdag 24 juni. Volgens Hilkens is er op dit moment sprake van een stressreactie en zal de pond na verloop van tijd wel weer stabiliseren. Maar op welke koers dit is, durft hij niet te zeggen.
Voor de lange termijn zijn de gevolgen van de Brexit volgens Hilkens nog onzeker. Er zijn meerdere scenarios denkbaar. Het meest waarschijnlijke is volgens Hilkens dat Groot-Brittanninet als bijvoorbeeld Noorwegen en Zwitserland een Vrijhandelsassociatie ondertekend met de EU. Dan is er net als nu vrijhandel tussen de EU en Groot-Brittannimaar stopt de politieke samenwerking. De gevolgen voor de Nederlandse pluimveesector zijn in dit geval klein omdat er niet veel veranderd.
Netto importerend
Hilkens moet er niet aan denken dat Groot-Brittannibesluit om als geoleerde economie verder te gaan. Dan komen er handelsbarries tussen de EU en Groot-Brittannien moeten Nederlandse bedrijven importtarieven betalen om kip te exporteren. Zon stap zou ervoor zorgen dat consumenten in het Verenigd Koninkrijk een hogere prijs voor hun voedsel moeten betalen.
Groot-Brittannizal namelijk voedsel moeten blijven importeren omdat ze zelf niet genoeg produceren. Handelsbarries kunnen voor Engelse boeren wel positief uitpakken omdat hun producten dan relatief goedkoper worden.
Geen gevolgen voor legsector
Aangezien Nederland vrijwel geen eieren of eiproducten naar Groot-Brittanniexporteert, heeft de Brexit vrijwel geen directe gevolgen voor de Nederlandse legpluimveehouderij volgens Hilkens.
Vleeskuikenslachterij 2 Sisters Storteboom heeft zich nog niet verdiept in de gevolgen van de Brexit voor de vleeskuikenhouderij en wil zich hierover nog niet uitspreken.