Video: Vermeerderaar werkt samen met food designer
Het project is een onderdeel van Foodlab de Peel en Agri meets design. Twan Engelen: Het doel was om een antwoord op de vraag: Is het legitiem om in de Peel meer broedeieren te produceren om deze te exporteren naar het buitenland? te krijgen. Via een speeddate met 11 kunstenaars kwamen Marije Vogelzang en ik bij elkaar. Dat resulteerde in The Eggchange.
The Eggchange
The Eggchange stelt een filosofisch economisch model voor met het bevruchte ei als betaalmiddel. Met het huidige kipproductiesysteem wordt uitgelegd hoe de reproductie tot stand komt. Kippen zijn wonderdieren en mensen zien dat niet. Ze zien niet de kip maar alleen het stukje vlees. Het voedselsysteem is gebaseerd op een economisch systeem. Wat als we een andere economie zouden ontwikkelen met een ei als valuta? Levende valuatie die groeit door tijd en aandacht. Een interessant filmpje met gedachten en reflecties op het systeem van de huidige productie van broedeieren.
Twan Engelen: Een verrassend antwoord. Even op een andere manier naar onze handel kijken. En andersom: dat kunstenaars, die natuurlijk ook consument zijn, meer leren over onze sector."
Food to be
Staatssecretaris Martijn van Dam organiseerde voor de informele Raad van Landbouwministers op 30 en 31 mei Food te be. Volgens van Dam een inspirerende setting om te praten over de toekomst van onze landbouw- en voedselproductie. Van Dam: We geloven in cross overs. Je moet andere verbindingen maken om nieuwe wegen in te slaan. Naast 39 andere innovatieve idee waren Marije Vogelzang en Twan Engelen aanwezig met EggChange.
Van Dam vindt dat boeren beter beloond moeten worden voor hun innovaties.
Twan: Martijn van Dam toonde begrip toonde hoe de sector in elkaar zit. Wij produceren wat de consument wil. Het blijft natuurlijk zo dat de legitimiteit van de omgeving bepaalt hoe we mogen produceren."
Bekijk het filmpje Eggchange