'Blijf ervaringen onbehandelde hennen delen'

Dat vroeg Frank Rooijakkers van Vitelia Voeders op de studieavond van Vitelia met als thema: 2 mm meer kip op woensdag 15 juni in Oirlo. Hij vroeg de kennis en ervaring te delen met de bedrijfsadviseur van de voerfirma zodat er kans is dat niet alle koppels onbehandeld gehouden moeten worden.
Aantal onbehandelde opfokkuikens stijgt
Het aantal praktijkkoppels met 2 mm meer kip, kippen met onbehandelde snavels, neemt toe. In de zaal bij het Regio Business Centre in De Oelderse Halte in Oirlo staken slechts een zestal pluimveehouders hun hand op als ervaringsdeskundige in de legperiode.
Rooijakkers startte met een uiteenzetting van de wetgeving. Het voorstel ingrepen besluit dateert al van 1996. Na aanname, uitstel en weer vervroeging van het uitstel, staat nu de datum van het verbod op snavelbehandelen op 1 september 2018. Dit geldt voor kuikens gehouden en geboren in Nederland. In Scandinaviis het ook verboden. In Duitsland en Oostenrijk is het de intentie om snavels niet te behandelen. In de rest van Europa is het geen item. Vanaf 1 september 2018 is een ei KAT-waardig als het van onbehandelde kippen komt. In Nederland is nu het behandelen van snavels nog niet verboden maar de markt vraagt erom.
2 mm meer kip
Kippen met onbehandelde snavels nemen selectiever voer op waardoor de uniformiteit daalt. De water- en voeropname is hoger wat hogere eigewichten geeft. De veren en huid zijn meer beschadigd en de stress neemt toe. Stress is schadelijk voor diergedrag en de voerbenutting. Door stress verandert de darmperistaltiek en de kippen schreeuwen bij het vastpakken.
Maatregelen
Frank Rooijakkers noemt de maatregelen die inmiddels bekend zijn:
- Pikblokken vanaf dag 1; die moeten van vorm veranderen
- Luzerne in opfok en leg; voor betere darmgezondheid
- Er moet strooisel zijn voor stofbad; de hele ronde moet de vloer net zichtbaar zijn
- Kuikens eerder loslaten; op 2 3 weken leeftijd
- Goede communicatie tussen opfok leg; voor afstemmen licht, voer etc.
- Bij bloedluizen snellere behandeling nodig
- Stal op temperatuur en droog bij opzet
- Dimlicht, gekleurd licht, opkomende zon nabootsen zodat kip rustig wakker wordt
- Selecteer mindere kippen
- Half uur na licht eerste voerbeurt; eerste uren veel rangorde bepaling
- Idem voor laatste voerbeurt 2 uur voor licht uitgaat; minder rangordegedrag
- Schone waterleiding.
Kip zoveel mogelijk ontlasten
Rooijakkers noemt de nieuwe inzichten die Vitelia op heeft gedaan. Hij adviseert om de koppels preventief te ontwormen en daarna een FLS mix om de levers te ontlasten. Bij opzet met kans op coccidiose, is anticocsmiddel Cleanaktiv het advies. Ook is het aan te raden om het koppel vaker maagkiezel te geven om de vertering te optimaliseren. Vitamine C, dat normaal ingezet wordt bij hoge temperaturen, kan nu regelmatig ingezet worden om het stressniveau te verlagen. De praktijk moet nog uitwijzen of elke 6 of 10 weken het beste werkt.
Voer op maat
Vitelia heeft het opstartvoer iets fijner gemaakt omdat het onbehandelde kuiken het voer gemakkelijker opneemt. Het opfok 1, 2 en overgangsvoer is iets fijner voor minder selectief voerpikken. Frank Rooijakkers heeft de ervaring dat het voer meer maatwerk wordt. Bij goede koppels kunnen we gewoon doorschakelen. Bij mindere koppels moeten we meer bijsturen en eventueel een klantspecifiek voer maken. Belangrijk is dat alle hennen dagelijks hetzelfde opnemen. Vitelia heeft daarvoor de structuur aangepast, dat als aparte code te bestellen is.
Frank Rooijakkers benadrukt dat investeren in kwaliteit van eieren belangrijk is; dat geeft de meeste mogelijkheden om geld te verdienen. Extra kalk of een ochtend/middagvoer kan de eikwaliteit verbeteren.