SDA stapt af van algemene reductie antibiotica
Je moet naar de mogelijkheden in de verschillende sectoren kijken. Daarom is het belangrijk om precies te onderzoeken wat vermijdbaar en wat onvermijdbaar gebruik is. Dirk Heederik, voorzitter van het expertpanel van de SDa (Autoriteit Diergeneesmiddelen) zei dat bij de presentatie van de cijfers over het gebruik van antibiotica bij landbouwhuisdieren in 2015. Volgens hem deelt verantwoordelijk staatssecretaris Martijn van Dam deze visie.
Totale gebruik
Vorig jaar daalde het antibioticagebruik in de vleeskuikenhouderij met 7,4 procent maar steeg het gebruik in dekalkoensector met 16,9 procent.Het totale gebruik van antibiotica daalde met 0,65 procent. Vergeleken met 2009 gaat het om een (wel steeds langzamere) daling van in totaal 58,4 procent.
Destijds stond Nederland samen met Frankrijk aan de top qua gebruik, nu bezetten we een 12de plaats van de 26 landen waar het gebruik bijgehouden wordt. Nederland zit nog wel iets boven Denemarken, een vergelijkbaar land qua landbouw, maar zonder grote kalversector, zegt devoorzitter van het expertpanel.
Andere aanpak
De daling is afgelopen twee jaar steeds kleiner geworden. Volgens Heederik wordt het daarom nu tijd voor een andere aanpak. We moeten nu vooral de mogelijkheden per sector apart gaan bekijken. Het is verontrustend dat er een groep bedrijven al drie jaar of langer in het rode of oranje actiegebied zit met een hoog verbruik. Die komen nauwelijks in beweging hebben we geconstateerd. Dat zijn dus niet de bedrijven die door een slecht jaar met veel ziekte tijdelijk of incidenteel meer gebruiken.
Als je die relatief grote groep veelgebruikers qua gebruik in het groen kunt krijgen, dan is er volgens Heederik een reductie van misschien wel tientallen procenten mogelijk. Daarvoor moet je volgens hem dus per sector apart je doelen stellen. En dan kan het in de ene veel sneller gaan dan in de andere.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Susan Rexwinkel