'Milieukip betere naam reguliere vleeskuikens'
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/60/493/overzicht_vleeskuikenstal_eendagskuikens_vleeskuikens_klein_s_r_3.-detail.jpg)
Dat zegt pluimvee econoom Peter van Horne van Wageingen UR woensdag 8 juni in dagblad De Gelderlander. Ingrid Aaldijk van Milieu Centraal, de organisatie die de keurmerkenwijzer ontworpen heeft, is het in grote lijnen met Van Horne eens Als je puur naar het milieu kijkt doet de reguliere kip het beter dan andere concepten.
Maar durzaamheid is een begrip zonder scherp afgebakende betekenis. Al valt dierenwelzijn daar wel onder. Wij willen de informatie zo specifiek mogelijk voor de consument maken, maar dat blijft een dillemma. Vaak staan dierenwelzijn en milieu inderdaad lijnrecht tegenover elkaar. Ik snap dat dat verwarrend kan zijn.
De supermarkten helpen hier volgens Van Horne ook niet bij. Vaak presenteren de supermarkten kip met een keurmerk als duurzaam, terwijl dat niet zo is, volgens de pluimvee econoom. Van Horne wil dat consumenten in de supermarkt weer kunnen kiezen tussen een milieukip of diernwelzijnskip. Wat er nu gebeurt is dat Wakker Dier voor de hele maatschappij beslist wat er in de winkel ligt. De milieukip is al bijna niet meer te krijgen.
Milieu en dierenwelzijn
Pluimveehouder en Pluimveeweb columnist Marcel Kuijpers wil in het Noord-Limburgse Grubbenvorst het Nieuwe Gemengd Bedrijf bouwen, waar volgens hem milieu en dierenvriendelijk samen gaan. Kuijpers is samen met zijn broers Cor en Paul en zijn neven Jan en Joris eigenaar van Kuijpers Kip. Ze houden vleeskuikens en vleeskuikenouderdieren.
Kuijpers Kip is n van de initiatiefnemers van het Nieuw Gemengd Bedrijf in het Noord-Limburgse Grubbenvorst. Zij willen binnen dat bedrijf een vermeerderingsbedrijf, 960.000 vleeskuikens en een pluimveeslachterij realiseren. Binnen het Nieuw Gemengd Bedrijf willen meerdere bedrijven gaan samenwerken om de reststromen via een bio-massacentrale te verwerken tot waardevolle producten.
De mest wordt gebruikt om de stallen te verwarmen en het transport valt weg doordat alles op n locatie zit. Er is geen gesleep meer met kippen. Daardoor daalt het stressniveau, voelen de kippen zich beter en wordt het vlees lekkerder, zegt Kuijpers in De Gelderlander.
Milieu een stap terug
Qua dierenwelzijn doe je met de langzaam groeiende biologische vleeskuikens een grote stap vooruit. Maar qua milieu doe je een stap terug, zegt biologische vleeskuikenhouder Marcel Groot uit het Noord-Hollandse Tuitjnhoorn.
Biologische kip bezit ongeveer een marktaandeel van 1 procent. De Groot ziet het somber in en denkt niet dat de biologische sector kan concurrenen met de reguliere. Biologische kip is namelijk bijna vier keer duurder (20 1 25 euro per kilo) dan reguliere kip (6 euro per kilo) of de Beter Leven-kip met n ster (circa 8 euro per kilo). Wel vindt Groot de smaak en kwaliteit van zijn biologische kippenvlees beter.
![Foto van Tom Schotman](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/05/367/tom-schotman.150x150.jpg)
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: De Gelderlander
Beeld: Susan Rexwinkel