‘IKB status kwijt als salmonella onderzoek vergeten wordt’
Daarvoor waarschuwt dierenarts en directeur Jeroen Leus van Demetris DierGezondheid uit Duiven. Legpluimveehouders moeten elke 15 weken hun stallen bemonsteren op salmonella. Dit geldt al lang en werd door PVE gehandhaafd. Wanneer een keer een monstername te laat werd ingestuurd, dan dreigde tuchtrecht in Amersfoort.
Tegenwoordig, nu salmonella onder NVWA valt, is er onmiddellijk een tijdelijke intrekking van de IKB status van het bedrijf, niet per stal, maar per bedrijf, benadrukt Leus. Als laboratorium en dierenartspraktijk loopt Demetris af en toe tegen deze problemen aan, terwijl het volgens Leus makkelijk te voorkomen is.
Regels
De regels zijn als volgt:
De datum van de monstername is bepalend.
De 105 dagen termijn begint na de dag van de eerste monstername. Wanneer de eerste monstername op 23 weken leeftijd is, bijvoorbeeld na 161 dagen, dan moet de volgende monstername uiterlijk op dag 266 uitgevoerd worden. Enzovoorts, enzovoorts...
Verder geldt dat elke termijn maximaal 105 dagen mag zijn. Je mag niet middelen (de ene monstername bijvoorbeeld na 120 dagen uitvoeren en de volgende na 90 dagen.)
Een eenmalige overschrijding van maximaal 1 week in een jaar heeft geen gevolgen voor IKB. Maar wanneer de termijn vaker wordt overschreden dan 1 week of langer dan 1 week, dan wordt het IKB certificaat voor 3 maanden geschorst.
Herinneringsmail
De oplossing ligt volgens Leus in ICT. Agromix Broederij en Opfokintegratie b.v. heeft bijvoorbeeld de Pluimveekalender app ontwikkeld, die een pluimveehouder alarmeert.
Demetris DierGezondheid heeft nu een optie in hun labsoftware laten bouwen die ook een herinnering stuurt. Als een leghennenhouder op het inzendformulier aangeeft wanneer hij/zij een herinnering wil (bijvoorbeeld over 13 weken, of op een bepaalde datum) dan krijgt hij/zij op de gewenste datum een mail met het verzoek monsters in te sturen.
Demetris heeft daarom een nieuw inzendformulier DDG-FM21 versie 6. Pluimveehouders kunnen dit formulier bij ons opvragen en binnenkort ook van de site downloaden, zegt Leus