Rabobank: Herstel broedeiprijzen kost tijd
Dat schrijft de bank maandag 30 mei in haar kwartaalbericht Pluimveeover de vleespluimveesector. Voor de vleeskuikenhouderij blijft de marktsituatie in Nederland volgens de Rabobank gunstig. De daling van de voerprijs met 8 procent ten opzichte van een jaar eerder draagt bij aan een hoger rendement.
Op Europees niveau lagen de marges in het eerste kwartaal boven het niveau van vorig jaar. De marktpositie van leveranciers verbetert als gevolg van de daling van het aanbod van pluimveevlees, aldus de bank.
Broedeieren
De versnelde groei van welzijnsconcepten in de pluimveevleesproductie en de hoge behaalde rendementen steeg het aantal moederdieren. Voor conceptvlees zijn minder en ander type kuikens nodig. De binnenlandse vraag zal volgens de bank structureel afnemen.
Per saldo is meer export nodig. De Rabobank ziet wel mogelijkheden voor herstel van vraag en aanbod, maar dat vraagt meer tijd. Meer regie in de keten kan helpen om de balans in vraag en aanbod te managen.
Marktgericht denken
De omschakeling van regulier vlees naar conceptvlees is volgens de bank te danken aan marktgericht denken en doen van ondernemers in de pluimveesector. Nieuwe samenwerkingen, binnen en buiten de keten, zijn aangegaan en productiesystemen zijn aangepast.
Behalve dat concepten en productie op elkaar afgestemd moeten zijn, is het de kunst om vraag en aanbod goed aan te laten sluiten, licht Jeroen van den Hurk, sectormanager Pluimvee bij de Rabobank toe.
Meer regie in de keten kan ook hier bijdragen aan stabiliteit en continueit. De reguliere vleeskuikenhouderij ontkomt er niet aan om keuzes te maken. Kiezen voor nieuwe onderscheidende producten, bijv. die inspelen op gezondheidsclaims of minder gebruik van antibiotica, bieden meer toekomstperspectief. Daarnaast helpt het om weg te blijven uit het (internationale) kostprijsgevecht, zo verwacht Van den Hurk.