Felle discussies tijdens Pluimvee Symposium Vlees
Tafelgast Jaap Korteweg eigenaar van de vegetarische slager wil zelf graag de grootste ter wereld worden of hoopt dat vleesvervangers binnen 20 jaar meer verkocht worden dan vlees omdat hij tegen de intensieve veehouderij is.
Vroeger hield ik van alle vlees, bijvoorbeeld een gegrilde kip, zegt hij na een vraag van discussieleider Felix Rottenberg. Korteweg focust zich op de smaak van vleesvervangers en vooral daarom is hij zo succesvol. Zo stijgt de omzet van de vegetarische slager dit jaar naar 10 miljoen euro, terwijl deze zes jaar geleden slechts 200.000 euro was.
Veel minder landbouwoppervlakte nodig
Nu hebben vleesvervangers een marktaandeel van 2 procent. Korteweg hoopt dat dit binnen 20 jaar stijgt naar 20 procent. Hij verwacht dat het aandeel daarna zelfs naar 80 procent kan groeien omdat vleesvervangers goedkoper worden als de productie stijgt.
Voor de productie van vleesvervangers heb je slechts 30 procent van de landbouwoppervlakte nodig in vergelijking met vleesproductie, beweert Korteweg. Dit is volgens het een belangrijke reden dat consumenten hiervoor gaan kiezen in plaats van vlees.
Megabedrijven
Volgens Korteweg is er veel maatschappelijke weerstand tegen megaveehouderij bedrijven. Vleeskuikenhouder Patrick van den Hurk betwijfelt dit en stelt dat het dierenwelzijn vaak zelfs beter is op grote vleeskuikenbedrijven.
Tafelgast en Volwaard vleeskuikenhouder Frank van Lith houdt Volwaard vleeskuikens en teelt asperges. Hij heeft bewondering voor grote reguliere vleeskuikenhouders die 0,5 of 1 miljoen dieren hebben. Ik zou graag een paar dagen met hen meelopen omdat ik er veel van kan leren qua ondernemen. Zij hebben die groeistappen wel gemaakt.
Hoewel Van Lith denkt dat hij veel van hen kan leren, weet hij dat dit niks voor hem is. Ik kan dat niet overzien. Ik heb al eens een varkensbedrijf gekocht, maar was blij dat ik het bedrijf een jaar later weer heb verkocht.
Blijven innoveren
Tafelgast, akkerbouwer en reguliere vleeskuikenhouder Stijn Derks staat vol achter de productie van reguliere vleeskuikens. Derks verbouwt circa 40 procent van het voer voor de vleeskuikens zelf. Zo krijgen zijn vleeskuikens eigen tarwe. Ook zet hij nauwelijks antibiotica in omdat hij er kort op zit.
De jonge en gedreven Derks probeert telkens dingen te verbeteren. Zo laat hij een projectgroep van de HAS onderzoeken of hij nog meer voer kan verbouwen voor zijn vleeskuikens. De projectgroep is pas gestart maar wellicht kan ik een eiwitrijk gewas gaan verbouwen.
Eigen weg volgen
Ik heb verschillende meningen gehoord. Er zijn meerdere mogelijkheden voor vleeskuikenhouders, zo kunnen ze voor een concept kiezen of voor reguliere, maar iedereen moet zijn eigen weg volgen, vatte vleeskuikenhouder Rien van den Berg uit Deurne de discussie samen.