In Nederland geen plek voor reguliere vleeskuikens
Dat zei Willem Treep, oprichter van Willem & Drees, op het Pluimveesymposium Vlees op de Vencocampus in Eersel op woensdag 25 mei. Willem Treep en Drees van den Bosch, beiden afgestudeerd in Wageningen en gewerkt in de voedingsindustrie, richtten in 2009 Willem & Drees op.
Na jaren zwoegen boekt Willem & Drees succes: inmiddels werken ze met een team van 60 mensen, verkopen groenten en fruit van het seizoen in supermarkten, sinds 2014 ook onlineverkoop en hebben het assortiment uitgebreid met eieren, kip en haan. Verkoop aan supermarkten is moeilijk vanwege het gering aantal inkooppartijen. Volgens Willem zijn boeren productiedieren geworden waarbij anderen de afzet regelen.
Foodshed theorie
De consument wil steeds meer weten waar zijn voedsel vandaan kom en hoe het geproduceerd wordt. De producten uit de anonimiteit halen en de verbinding met de consument maken, is volgens Willem de oplossing. Hij noemde de Foodshed theorie: mensen hebben een tuintje of schuurtje waar ze eigen kruiden of groenten telen. Deze theorie is ontstaan na nine-eleven en de aanslag in Londen. Onzekerheden over de voedselvoorziening bij afgeloten luchtverkeer lieten zien dat locale voedselproductie belangrijk is.
Toekomst Nederlandse kip
Op de stelling van Willem 'In Nederland is geen ruimte voor reguliere kip' ging geen enkele hand van de aanwezigen omhoog. Vreemd volgens Willem. Nederland is een voorloper; de trend van vraag naar locale producten zal zich ook uitbreiden naar het buitenland. Als ik vleespluimveehouder was en ik wil reguliere vleeskuikens houden, zou ik met mijn kennis en kunde verhuizen naar Polen of de Oekrae." Consumenten raken getriggerd door speciale concepten. Wakker Dier komt al met de term 'tussenkip'. Drees vraagt zich af of dat de toekomst is.
Snelle veranderingen
Wie had vijf jaar geleden gedacht dat in 2016 25-30% conceptkip geproduceerd wordt, vroeg een van de aanwezigen zich af. De veranderingen gaan zo snel en als vleespluimveehouders moeten we daarmee omgaan en oog hebben voor de maatschappij.
Een van de oudste aanwezigen memoreerde de laatste 50 jaar; De geschiedenis leert dat we als Nederlanders goed zijn in specialisme en met n tak op de boerderij goed presteren. Elke 10 jaar zou de export afnemen omdat dan dat land goedkoper kan produceren en later weer een ander land. Als wij als pluimveehouders blijven veranderen en zorgen dat we niet stil zitten, kunnen we vleespluimveehouder blijven."