Ziekte van Marek bij traag groeiende vleeskuikens vastgesteld
Dat maakt de GD dinsdag 24 mei bekend.In n koppel van 29 dagen leeftijd werd het virus aangetroffen in combinatie met bacterie botontsteking die de locomotieproblemen deels kan verklaren. In het andere oudere koppel (47 dagen leeftijd) kon geen andere aannemelijke oorzaak voor de verschijnselen worden aangetoond, aldus de GD.
De ziekte van Marek is een virusziekte en is n van de meest besmettelijke ziekten bij pluimvee. De ziekte van Marek kenmerkt zich door tumorvorming. Ook eenzijdige verlamming komt vaak voor.
Door vaccinatie op de broederij, wordt de schade door Marek in bij bedrijfsmatig pluimvee zo veel mogelijk beperkt. Vaccinatie van vleeskuikens wordt in West-Europa niet uitgevoerd. Ondanks dat zijn uitbraken van de ziekte van Marek bij vleeskuikens uitzonderlijk.
Lang aanwezig blijven
De ziekte wordt veroorzaakt door een herpesvirus dat bekendstaat als MDV (Mareks Disease Virus). Het virus wordt overgedragen via huidcellen en veerfollikelcellen die als stofdeeltjes worden verspreid.
Het Marek-virus kan lang in het milieu aanwezig blijven.
Besmetting van de dieren treedt op door het inademen van virusbevattende stofdeeltjes. Met name jonge kuikens zijn zeer gevoelig voor deze ziekte. Ter preventie moet gedacht worden aan goede reiniging en desinfectie om het besmettingsrisico op hele jonge leeftijd te verkleinen of, in het uiterste geval, vaccinatie.
Lees meer op de ziekte van Marek op de website van de Gezondheidsdienst voor Dieren.