12 vleeskuikenhouders die antibioticagebruik niet melden gepakt
Zo'n behandeling mag alleen plaatsvinden op voorschrift van een dierenarts. Melden van de behandeling is verplicht. Inspecteurs van de NVWA doen nader onderzoek bij de pluimveebedrijven en hun dierenartsen. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.
Dit voorjaar heeft de NVWA op pluimveeslachterijen veren van vleeskuikens onderzocht op residuen van antibiotica. Een innovatieve verentest kan antibioticagebruik aantonen, ook als er in het vlees geen residuen meer te vinden zijn.
Verentest
Uit de test bleek dat de vleeskuikens van de 12 verdachte pluimveehouderijen antibiotica hebben gehad. Laboratoriumonderzoek heeft deze uitkomst later bevestigd. Op de formulieren met voedselketeninformatie (VKI) die bij de betrokken vleeskuikens horen, stond niet dat de dieren waren behandeld.
Ook in de database Centrale Registratie Antibiotica waren de behandelingen niet terug te vinden. Melden en registreren van het gebruik van antibiotica is verplicht. Dieren die zijn behandeld mogen pas worden geslacht wanneer er een wachttijd is verstreken, waardoor er geen middelen meer in het dier aanwezig zijn.
Of antibiotica bij de betrokken pluimveebedrijven op een oneigenlijke manier werden gebruikt, is een van de vragen waar het strafrechtelijk onderzoek zich op toespitst.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: NVWA
Beeld: Susan Rexwinkel, Agrio archief