'Ontwikkeling fijnstof reductie technieken moet sneller'
Door het nieuwe besluit huisvesting moeten pluimveehouders bij de nieuwbouw van een stal de uitstoot van fijn stof verlagen. Hiervoor zijn enkele technieken zoals een luchtwasser geschikt, maar in de praktijk komt het erop neer dat pluimveehouders vrijwel allemaal (noodgedwongen) voor een warmtewisselaar kiezen.
In vleeskuikenstallen bieden warmtewisselaars voordelen, maar in leghennenstallen nauwelijks. Daar zijn andere technieken zoals een mestdroger beter geschikt om de ammoniakuitstoot van langdurige mestopslag te verlagen. Leghennenhouders moeten veelal noodgedwongen in een grote warmtewisselaar investeren om de uitstoot van fijnstof terug te dringen.
Forse meerkosten
Ik was onlangs nog bezig met een plan van een leghennenhouder voor een relatief kleine stal die door de nieuwe eisen in een grote warmtewisselaars moet investeren. Dit betekent een extra kostenpost van bijna 40.000 euro om zijn vergunning binnen te krijgen. Voor zijn bedrijfsvoering heeft de warmtewisselaar echter maar beperkte voordelen.
Volgens Kamphuis moet dat anders kunnen. Alternatieve technieken, zoals ionisatie staan nu nog in de kinderschoenen. Kamphuis hoopt echter dat die ontwikkelingen razend snel gaan, zodat pluimveehouders in minder kostbare technieken kunnen investeren waardoor het makkelijker is uitbreidingsplannen te realiseren.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Tom Schotman, Ruth van Schriek