Meer richting aan onderzoek BIB
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/60/154/kippenpluimveevermeerderingsbedrijf4_sr.-detail.jpg)
Met de informatie van eerdere bijeenkomsten, waar de stressfactoren in beeld zijn gebracht, zijn nu de richtingen bepaald die de groep van pluimveehouders, bedrijfsleven en onderzoekers onderzocht willen hebben. Het doel van het Breeders in Balance project is ontwikkeling van integraal duurzame huisvestings- en managementsystemen voor vleeskuikenouderdieren. Met als doel om de belangrijkste uitdagingen binnen de gebieden: dierwelzijn, milieu, (re)productie, diergezondheid en antibioticagebruik te verbeteren.
Invloed mens
Uit de brainstormsessies blijkt dat de mens grote invloed heeft op de dieren tijdens de opfokperiode. Hoe gaat men om met de kuikens op de broederij, tijdens transport en door de opfokker? Daarnaast scoorden de behandelingen (snavel, sexen en teentje hanen) hoog qua stress. Alles rond het voeren wordt ook gezien als een belangrijke stressfactor. Met name het gecontroleerd voeren, voerloze dagen en hoge bezetting voersysteem. Bij het enten spelen factoren als gecombineerde entingen en handelingen een rol. De combinatie van alle factoren rond het overplaatsen (vangen, transport, weer, nuchter, etc.) van opfok naar leg is ook een belangrijke stressfactor.
Stressfactoren vermeerdering
De interactie tussen de hennen en hanen wordt als belangrijke bron van stress gezien. Zeker in combinatie met verschil in ontwikkeling tussen beide seksen. Daarnaast spelen de hormonale veranderingen, snelle productiestijging, voerstijging en kans op onbalans mee. Dit laatste kan weer zijn weerslag hebben op de gezondheid van de dieren. Bijplaatsen van hanen is risicovol ;gezondheid en toenemende agressie hanen. Dat kan ook weer gevolgen hebben voor de bevedering en beschadigingen.
Concreet onderzoek
Het inzicht in de verschillende factoren van stress wordt gebruikt om een concreet voorstel te schrijven. PLUIMNED dient dit voor half juli 2016 in om financiering te verkrijgen voor de jaren 2017 tot en met 2019. De voorlopige conclusie is dat er onderzoek verricht zal worden aan de effecten van voercontrole, ingrepen (teentje hanen) en management rond het samenvoegen van hennen en hanen. Verder zal onderzoek verricht worden naar de gezondheidsproblematiek tijdens de legperiode bij ouderdieren.
BIB project
Het BIB project is een samenwerkingsverband tussen de vermeerderingssector, periferie en Wageningen UR Livestock Research. De basis van het project is gelegd tijdens een brainstormsessie op 24 april 2015. Naderhand zijn de idee door Wageningen UR Livestock Research uitgewerkt tot een projectplan. PLUIMNED heeft dit als PPS project ingediend bij Topsectoren Agri&Food om in aanmerking te komen voor cofinanciering door EZ. Naast deze financiering levert de sector, via de AVV, en de periferie een bijdrage in geld en inspanning. De volgende bedrijven participeren in het project: Jansen Poultry Equipment, Aviagen-EPI BV, Cobb Europe BV, Hubbard Nederland, ABZ Diervoeding, De Heus Voeders BV, De Hoop Mengvoeders BV, PoultryPlus BV, Veterinair Centrum Someren, MSD Animal Health Nederland.