‘Salmonella de keten uit’
Een paar vleeskuikens met een salmonellabesmetting in een koppel heeft voor de vleeskuikenhouder, maar ook voor de rest van de keten, grote financie gevolgen. Een paar tienden van procenten besmetting levert een afwaardering op voor het hele koppel met een schade van 10.000 euro voor de vleeskuikenhouder. Voor een slachterij als Plukon loopt het echter in de tonnen.
Extra bereiding
RenWelpelo,manager kwaliteit en informatie bij Plukon Food Group, wil vleeskuikenhouders hier nadrukkelijk op attenderen en zal daar uitgebreid bij stil staan tijdens het Pluimvee Symposium op 25 mei in Eersel.De consequenties zijn verschillend per type salmonella.
Bij types als salmonella enteritidis en salmonella typhimurium zal het vlees eerst een bereiding moeten ondergaan, voordat het richting consumenten kan. Vleeskuikenhouders die vaker een besmetting hebben, zoals met salmonella java en infantis, dreigen op een zwarte lijst te belanden, waardoor ze bij slachterijen in Nederland hun dieren niet langer kwijt kunnen." Naast deze krachtige waarschuwing zal Welpelo ook aangeven wat vleeskuikenhouders kunnen doen om dit soort problemen te voorkomen.
Het Pluimvee Symposium
Meer informatie over het programma en voor aanmelden voor het Pluimvee Symposium Vleesklik hier.