'Luchtwassers werken prima'
Dat zegt Sjaak van der Linden, mede-eigenaar van ITB Boxmeer als reactie op een bericht van Wakker Dier dat luchtwassers gevaarlijk zijn voor mens en dier.Volgens Wakker Dier horen luchtwassers niet thuis in een duurzame veehouderij. Ze verslechteren de luchtkwaliteit, vergemakkelijken schaalvergroting, vergroten de kans op stalbrand en verhinderen innovaties die het stalklimaat voor de dieren verbeteren, stelt Wakker Dier. Dat leverde verontrustte reacties op van pluimveehouders.
Miljoenen subsidie voor dierenleed
Wakker Dier schrijft in haar rapport dat de overheid al 38 miljoen euro aan subsidies en regelingen voor het gebruik van en onderzoek naar luchtwassers heeft gevesteerd. Momenteel zijn er geen subsidies meer beschikbaar. Wel is de luchtwasser nog een onderdeel van de Maatlat Duurzame Veehouderij. De luchtwasser is de makkelijke keuze om de uitstoot te beperken. Hierdoor krijgen volgens WD nieuwe innovaties die de uitstoot van schadelijke stoffen bij de bron aanpakken zodat ook het dier profiteert, nauwelijks een kans. Praktijkrijpe oplossingen zijn al ontwikkeld, maar de maatlat en het beleid van de (provinciale) overheid maakt het voor veehouders veel aantrekkelijker om voor luchtwassers te kiezen.
Luchtwassers werken prima
Sjaak van der Linden, mede-eigenaar ITB Boxmeer, kreeg afgelopen dagen al een aantal telefoontjes van verontruste pluimveehouders. Dit is pure bangmakerij zonder goede onderbouwing. Wakker Dier twijfelt aan voldoende ventilatie. Dat staat volledig los van het gebruik van luchtwassers. Bij alle veehouders staat de gezondheid van hun dieren voorop. Daarvoor is een goed stalklimaat belangrijk. Dat is met de techniek van vandaag, inclusief luchtwassers, prima te realiseren," aldus Sjaak van der Linden. De sector is, samen met LTO, volop bezig met nieuwe technieken.
Minder ventileren om stookkosten te besparen is met de moderne technieken niet nodig. Van der Linden noemt als voorbeeld het combineren van een warmtewisselaar met een luchtwasser zodat de lucht voorverwarmd binnen komt. Door een luchtwasser integraal te bouwen en energie terug te winnen heb je twee vliegen in een klap. Dat is ook bij reeds in gebruik zijnde luchtwassers te realiseren," zegt van der Linden. Alle stallen worden gecontroleerd op brandveiligheid en compartimentering met extra brandwerende maatregelingen kunnen in alle stallen toegepast worden. Daarnaast zijn in de pluimveehouderij ook andere technieken beschikbaar die met name de ammoniak en het fijnstof reduceren. Denk hierbij aan de toepassing van alleen warmtewisselaars en mestdroging om de ammoniakvorming in de stal tegen te gaan. Daardoor een beter klimaat wat goed is voor het welzijn van de kippen.
Integraal duurzame veehouderij
De overheid heeft als doel om in 2023 tot een 'integraal duurzame veehouderij' te komen. Wakker Dier wil dat staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken luchtwassers onmiddellijk schrapt uit de Maatlat Duurzame Veehouderij en nieuwe installaties van luchtwassers verbiedt totdat er een oplossing is voor alle nadelige gevolgen. Daarnaast moeten die problemen ook worden aangepakt in alle stallen die nu al een luchtwasser hebben. Wakker Dier roept de staatssecretaris op in de toekomst geen nieuwe subsidies of belastingvoordelen meer beschikbaar te stellen voor luchtwassers, maar dit geld uitsluitend te investeren in praktijkrijpe bronoplossingen en innovatieve stalconcepten.
Bekijk hier het rapport De nadelen van luchtwassers op de website van Wakker Dier.