Drie nominaties voor Pluimvee Innovatieprijs Vlees
Innovatie: Finse 3-hoek
Inzender: Jan Nelissen
De Finse 3-hoek is een samenwerking van de pluimveebedrijven Schotman Vleeskuikens, Kuijpers Kip en Pluimveebedrijf Janssen. Door volledig transparant te zijn over de voersamenstelling en van elkaar te leren verbeteren ze de technische resultaten. Het idee werd opgepikt in Finland, omdat daar betere resultaten werden behaald. Een studiereis van de drie genoemde pluimveehouders leverde nieuwe inzichten op zoals een laag energieniveau en het gebruik van andere grondstoffen. Terug in Nederland onderzochten ze eerste de huidige voeders. Het startvoer bleek redelijk goed, groeivoer elke ronde slecht en finish voer redelijk. De pluimveehouders gingen op zoek naar een voerfabriek en premixenfabrikant die mee wilden werken. Alles is inzichtelijk: samenstelling, prijzen, marges in de keten. Door de transparante samenwerking werd er voer op maat gemaakt volgens het Finse model, maar aangepast naar de Nederlandse omstandigheden en ziektedruk. Dat resulteerde in bijvoorbeeld maximaal 15 procent tarwe in finishvoer en toevoeging van haver. De technische resultaten zijn nu goed en (sterk) verbeterd met name de voetzoolscore verbeterde.
Innovatie: De Slanke Bourgondi
Inzender: Coeratieve BAV
De Slanke Bourgondi is een afzetconcept van kalkoenvlees en is volgens de jury een voorbeeld voor anderen als het gaat om het opzetten van een vleesconcept. Het concept kwam voort uit een werkgroep Kalkoen vaker doen, die werd opgericht na het sluiten van de laatste kalkoenslachterij in Nederland. Op basis van anderhalf jaar onderzoek introduceerden ze het merk De Slanke Bourgondi. De naam verwijst naar het feit dat kalkoenvlees uitstekend past binnen een gezonde bourgondische levensstijl. In samenwerking met de slachterij werd een assortiment ontwikkeld. Ook werd een eigen huisstijl en website gerealiseerd. De Slanke Bourgondi werd vorig jaar kleinschalig getroduceerd door de kalkoenhouders zelf, in de vorm van huisverkoop. De PR rondom de huisverkoop bracht de werkgroep in contact met Foodimpuls, een versgroothandel die slagerijen over heel Nederland beleverd.
Innovatie: Strooisel regenerator
Inzender: Bram Godrie
Om de kwaliteit van het strooisel gedurende een ronde op peil te houden, ontwikkelde Rievo een Strooisel regenerator. De machine verkruimelt en mengt het strooiselpakket om de zuurstofvoorziening en daarmee de aerobe fermentatie te verbeteren. De machines kunnen worden ingezet in stallen met houtkrullen, pellets, zaagsel, rijstschillen, kokosvezels, gehakseld en ongehakseld stro. Het resultaat is een verbeterde opbrengst, minder problemen met voetzool laesies door kwalitatief goed en droog strooisel, het reduceren van borstblaren, verbeteren van de uniformiteit en aan het einde van de cyclus is het strooisel uitermate geschikt en klaar voor gebruik als meststof of voor verdere industrie verwerking.
Meer info en aanmelden voor het Pluimvee Symposium Vlees klik hier.