Fotoserie: Geslaagde open dagen BMC Moerdijk
Afgelopen weekend hield BMC Moerdijk twee open dagen. Ruim 400 pluimveehouders, chauffeurs, zakenrelaties, personeel en familie bezochten de biomassacentrale in Moerdijk. De centrale zet pluimveemest om in groene stroom.
Enthousiast
We hebben veel positieve reacties van de bezoekers ontvangen. Pluimveehouders en chauffeurs die al jarenlang pluimveemest brengen vonden het interessant om het proces ook eens van dichtbij te zien," vertelt Luc Westdorp, operationeel directeur BMC Moerdijk. Na ontvangst in een hotel, kregen de bezoekers een presentatie over het verbrandingsproces. Bij verbranding van mest komt energie vrij in de vorm van warmte. Deze warmte wordt omgezet in stoom. De stoom voedt de turbine die een generator aandrijft. De generator produceert vervolgens elektriciteit. BMC verbindt twee kringlopen: de koolstof- en nutritenkringloop. Bekijk hier de kringlopen. Met bussen gingen de bezoekers na de presentatie naar de verbrandingscentrale waar ze het proces konden bekijken.
Toezegging subsidie tot 2030
In 2018 komt er een einde aan de MEP (Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie) subsidie. Na 2018 zijn de banken volledig afbetaald, en is de fabriek van de aandeelhouders. Het grootste deel van de 630 DEP-leden zal bereid zijn om na 2018 hun mest te blijven leveren op grond van nieuwe langlopende contracten. De overheid heeft toezeggingen gedaan voor SDE-subsidie tot aan 2030. Kees de Regt, algemeen directeur BMC Moerdijk: Enthousiaste pluimveehouders die ik sprak op de open dagen, gaven ook aan dat BMC een prima manier is om van de mest af te komen. Drie kwart van onze mest wordt geleverd door de 630 pluimveehouders die aangesloten zijn bij DEP. We verwerken jaarlijks 430.000 pluimveemest. Daarmee zetten we 9 miljoen fosfaat naar Frankrijk en Walloniaf en ontlasten we de nationale mestmarkt."