Strenge hygiënemaatregelen in Finland
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/59/727/hanna.-detail.jpg)
Dat waren de tips van de Finse Hanna Hamina op de Pluimveerelatiedag LTO/NOP in Barneveld. Ze houdt, samen met haar man, 132.000 vleeskuikens in Eura, Zuid West Finland en is aandeelhouder van voerfabriek Satarehu. Daarnaast is ze sinds 2015 voorzitter van de Finse Pluimveebond (www.siipi.net) waarin alle pluimveesectoren, inclusief hobbypluimvee, vertegenwoordigd zijn.
Finse productie
De vleeskuikenketen omvat 11 opfokbedrijven die vanuit Zweden kuikens ontvangen, 33 vermeerderaars en 190 vleeskuikenbedrijven. De vleesverwerkers sturen de productie. In 2015 zijn er 65 miljoen vleeskuikens geslacht. Finland produceerde in 2015 110 miljoen kilo en de consumptie bedroeg 108 miljoen kilo. De zelfvoorzieningsgraad is dus toegenomen. De jaarlijkse consumptie per persoon steeg de afgelopen 5 jaar naar 19,8 kilo per inwoner per jaar. Finland importeerde in 2015 0,9 miljoen kilo vleeskuikenvlees en vleesproducten vanuit Nederland.
Gemiddeld is de bezetting 17 vleeskuikens per m en de slachtleeftijd 37 dagen op een gewicht van 2,36 kg. Uitladen is niet aan de orde in Finland.
Eigen voerfabriek
Hanna: Enkele jaren geleden hebben wij, samen met een aantal belangstellenden, uit onvrede over de toenmalige situatie, de voerproductie zelf in handen genomen. Nu is Satarehu een voerfabriek die voor 100 procent eigendom is van 28 vleeskuikenhouders die gezamenlijk aandeelhouder zijn (www.satarehu.fi). De visie is om de meest kostenefficiste en betrouwbare vleeskuikenvoerfabriek in Finland te zijn. De voerprijzen zijn voor iedereen gelijk. De basis van het vleeskuikenvoer is graan, geen ma en met 20-30% haverschroot voor vleeskuikens, en 50-70% haver in ouderdiervoer. Op de bedrijven wordt 20-25% graan toegevoegd. Het vleeskuikenvoer kost 300-340 /ton. De strategie is om het totaal eiwitgehalte zo laag mogelijk te houden en de eiwitkwaliteit zo hoog mogelijk. Daardoor drinken de kuikens minder, blijft strooisel droog en is de luchtkwaliteit beter. De Finse vleeskuikenhouders gebruiken turf als strooisel wat goed droog blijft. Satarehu produceerde in 2015 77.000 ton en heeft veel bereikt: goede producten en productieresultaten, maandelijkse vergelijking tussen voerfabrikanten en geen verloren tijd in voerprijsonderhandelingen. Een van de beste dingen is om als eigenaar onderdeel uit te maken van een interessant, sterk opkomend en tot nu toe verscholen deel van de productieketen," vertelt Hanna.
Biosecurity
Finland hecht veel waarde aan biosecurity. De standaard richtlijn is geen bezoekers in pluimveestallen. Na bezoek van een ander land of pluimveebedrijf is 48 uur quarantaine verplicht en alle spullen inclusief schoenen, tassen worden na een bezoek grondig schoongemaakt en gedesinfecteerd. De kuikens worden niet uitgeladen; alle bedrijven hanteren all in - all out. De stallen staan 1 tot 4 weken leeg en worden grondig schoongemaakt. De vleesverwerkers bepalen de opzet en dus de lengte van de leegstandsperiode. De bedrijven liggen op grote afstanden van elkaar.
Resultaten vleeskuikens
Vleesverwerkers willen uniforme vleeskuikens. Gemiddeld groeien de Finse vleeskuikens 8-10% meer dan de norm, zonder vaccinatie of medicatie. De vc is 2,25 op geslacht gewicht en 1,61 op levend gewicht. We jagen niet de snelste groei na maar streven naar gezonde vleeskuikens die het beoogde slachtgewicht halen, kwalitatief goed vlees produceren en winstgevend zijn," vertelde Hanna Hamina. De voerstrategie ondersteunt de vraag naar weinig uitval en lage afkeur. De vleeskuikenhouders kunnen, indien nodig, zelf dagelijks de hoeveelheid granen aanpassen.
Ook de voetzoolscores laten een uitstekend beeld zien: meer dan 90% van de Finse koppels behaalde de premium klassering onder de 20 punten in 2014 en 2015. Volgens Hanna komt dat door goed management op verwarming, ventilatie en strooisel, geen vaccinaties of medicatie en kwalitatief goed voer wat ze illustreerde met de lage scores op haar eigen bedrijf.