Leghennen voeren tot 100 weken
Dat vertelde Robert Pottgueter, nutritionist bij Lohmann Tierzucht 7 april op de Pluimveerelatiedag van LTO/NOP en Pluimveehouderij in Barneveld.
Fokkerij
De genetische voortuitgang gaat door. Grafieken toonden de vooruitgang in legpercentage na 45 weken. Die blijft stijgen. De eischaal is aan het einde van de legperiode belangrijker dus de nutriten in het voer zullen aangepast moeten worden," vertelde Pottgueter. De prestaties van de ouderdieren in 2010 laten de te verwachten prestaties van de zittende legkoppels zien. Leefbaarheid en schaalkwaliteit zijn steeds belangrijker in de selectie: kenmerken die het mogelijk maken om hennen tot 100 weken aan te houden en met een hoge erfelijkheid.
Opfok gaat door na overplaatsen
Pottgueter noemde een goede opfok als basisvoorwaarde voor een optimale prestatie. Daarvoor moet een hen eetvaardigheden aanleren. De opfok stopt niet na het overplaatsen van de kippen. Een goed pre-legvoer met 2% calcium is een middel om de botontwikkeling te stimuleren en de voeropname op peil te houden. Vooral voor koppels met een lage uniformiteit, kan een prelegvoer extra voordelen bieden. Zijn advies is om 1 kilo per hen gedurende maximaal 10 dagen te voeren maar afhankelijk van de leeftijd van overplaatsen. De opfok stopt niet na de overplaatsing. Het lichaamsgewicht moet tot 30 weken toenemen en prestatiegerichte voerconsumptie is noodzakelijk.
Schaalkwaliteit
Splitfeeding, het voeren van een ochtend- en middagvoer is een goede manier om de schaalkwaliteit optimaal te houden. Wetenschappelijk is het een uitstekend idee, in de praktijk is het soms moeilijk te realiseren. Slecht uitgevoerde splitfeeding waarbij ochtend- en middagvoer gemixt wordt kan rui veroorzaken. Een tussenoplossing is 1% ruwe kalkstenen bijvoeren op het standaardvoer," aldus Pottgueter. Wereldwijd gezien de oplossing om de schaalkwaliteit goed te houden en het werkt postitief op het gedrag van de hennen. Dat is hier in Nederland gunstig bij het houden van onbehandelde hennen.