'Kies hoog frequent warm wit licht bij onbehandelde hennen'
Dat zei pluimveespecialist Ardwin Jochemsen van AgruniekRijnvallei donderdag 31 maart in Veenendaal tijdens de studiemiddag over het houden van onbehandelde hennen van de voerfabrikant. Met warm wit licht bedoel ik licht van een kleurtemperatuur tot maximaal 2.700 Kelvin. Dit warme licht bevat meer langere golflengtes, waaronder rood en infrarood licht . Het rode licht kan door de schedel worden opgenomen en door een omzetting van het rode licht in de schedel van de hen, verbetert de eierproductie, zegt Jochemsen.
Pluimveehouders moeten beslist niet kiezen voor laag frequente verlichting omdat kippen de verlichting dan telkens zien knipperen alsof ze in een discotheek staan. Dat kan leiden tot stress en pikkerij. Ook moet de verlichting dimbaar zijn om tijdens de ronde te kunnen sturen.
We zien een positieve ontwikkeling van LED verlichting in pluimveestallen. Wel bestaan er nog grote verschillen tussen LED verlichting, dus kijk ook kritisch naar de kwaliteit ervan. Verder benadrukt Jochemsen dat er nog veel onderzoek nodig is naar de optimale verlichting voor onbehandelde leghennen.
Afstemming met opfok
Leghennenhouders die onbehandelde hennen ontvangen moeten zaken zoals lichtsterkte, hoeveelheid uren licht, staltemperatuur en temperatuur inventaris goed afstemmen met de opfok. Jochemsen adviseert leghennenhouders niet alleen te gaan kijken bij de opfokker net voordat de hennen komen maar om vaker te gaan kijken.
Stel dat de hennen in de opfok 20 lux licht krijgen en in de legstal 50 lux dan is er sprake van een grote verandering die tot stress en dus pikkerij kan leiden. Ook adviseert de jonge pluimveespecialist leghennenhouders hun stallen in de wintermaanden op te warmen voordat de hennen arriveren.
Afleidingsmateriaal
Jochemsen raadt leghennenhouders en opfokkers ook gebruik te maken van strooisel en afleidingsmateriaal. Zorg voor voldoende koolzaadstro bij de opstart van de ronde en voorkom aankoeken van strooisel later tijdens de ronde.
Zet luzerne balen en pikblokken in de opfok en de legstal. Luzerne en pikblokken bieden afleiding voor de hennen. Gasbetonblokken die bij de bouwmarkt te koop zijn, voldoen volgens Jochemsen prima als pikblokken. Een automatisch graanstrooisysteem kan ook voor afleiding zorgen al is het wat duurder.
Voer van even grote deeltjes
Zijn collega Dennis van Vilsteren, hoofd nutritie bij AgruniekRijnvallei vertelde eerder al dat homogeen voer van dezelfde deeltjesgrootte nog belangrijker is bij onbehandelde hennen dan bij behandelde. Leghennen moeten via het voer namelijk alle benodigde nutriten binnenkrijgen, maar met de hele scherpere snavels kunnen ze selectiever voer pikken, daarom is deeltjesgrootte belangrijker.
Dit is in combinatie met de juiste voerstrategie van essentieel belang, volgens Jochemsen. Zaak is dat elke hen, dezelfde nutriten binnen krijgt door de juiste voerstrategie toe te passen. Zo crer je een vitaal, uniform koppel dat in balans is. En een hen in een gezonde balans, zal minder snel agressief pikgedrag vertonen, zegt Jochemsen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel, Agrio archief