Slachterijen zien aantal Campylobacter besmettingen dalen
Dat constateren Nederlandse pluimveeslachterijen, meldt de overkoepelende organisatie Nepluvi dinsdag 5 april in een persbericht. De Nederlandse pluimveesector is nu een aantal jaren bezig om Campylobacter besmettingen op pluimveevlees te verminderen.
Slachterijen proberen bijvoorbeeld het aantal besmettingen te verminderen door de toevoeging van extra was-stappen in het slachtproces. Bovendien wordt bekeken of het verbeteren van de bedrijfshygie en het plaatsen van vliegennetten bij vleeskuikenhouders besmetting kan voorkomen.
Ook neemt Nepluvi deel aan het door de EU gesubsidieerde project Campybro, waarbij het effect van toevoegingen aan het voer op het aantal Campylobacter bacteri in de darmen van kippen wordt onderzocht.
Nederland voorbeeldland
De Nederlandse aanpak mag, zeker ook in vergelijking met andere landen waar de campylobacterniveaus niet of nauwelijks dalen, succesvol worden genoemd, schrijft Nepluvi.
Daarom komt de Europese Food and Veterinary Office begin april 2016 met een aantal vertegenwoordigers naar Nederland om een week lang te bekijken welke maatregelen zowel op de vleeskuikenbedrijven als de pluimveeverwerkende bedrijven worden genomen. Er kan dus met recht worden gezegd dat Nederland op dit gebied door de Europese Commissie als gidsland wordt gezien, aldus Nepluvi.
Campylobacter
Campylobacter is een bacterie die voor kan komen in onder andere de natuur, op groenten en in hetdarmstelsel van dieren. Ook in het darmstelsel van kippen kan (frequent) Campylobacter voorkomen.Kippen zelf worden niet ziek als ze deze bacterie bij zich dragen.
Campylobacter kan bij mensen, als ze grote hoeveelheden van de bacterie binnenkrijgen, voedselinfecties met diarree, koorts en buikkrampen veroorzaken. Vooral kinderen van 1 tot 4 jaar hebben een verhoogde kans op besmetting.