Salmonella Pullorum bij hobbypluimvee in Gelderland vastgesteld
Voor nader onderzoek zijn dode kuikens opgestuurd naar de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). In deze dieren werden haardjes in de longen gevonden. Bij bacteriologisch onderzoek werd hierin Salmonella Pullorum aangetroffen, meldt de GD in een persbericht.
De contacten vanuit de betreffende hobbyhouder zijn in kaart gebracht, waarbij op een tweede locatie de ziekte ook is aangetroffen. De houders hebben besloten de aanwezige kuikens en de ouderdieren te euthanaseren, en de ruimten waar de dieren toegang toe hadden intensief te desinfecteren. De aanwezigheid van de bacterie binnen andere geledingen van de hobbypluimveesector mag echter niet worden uitgesloten.
S. Pullorum veroorzaakt sterfte bij jonge kippen, het sectiebeeld varieert. Bij volwassen dieren verloopt een infectie in de regel symptoomloos maar zij kunnen levenslang drager blijven en besmetten hun nakomelingen via het ei. Om deze reden is S. Pullorum bij vermeerderingspluimvee bestrijdingsplichtig.
Ruim 30 jaar niet aangetoond
Bij Nederlands vermeerderingspluimvee is S. Pullorum al meer dan 30 jaar niet meer aangetoond, bij hobbypluimvee is S. Pullorum ook in 2012 aangetroffen. Deze casussen geven volgens de GD aan dat de bacterie nog altijd in Nederland aanwezig is.
Het aantonen van de aanwezigheid van de bacterie binnen de hobbypluimveehouderij benadrukt het voorkomen van contacten tussen de hobby- en de commercie sector. Daarnaast zijn de voor salmonella gebruikelijke hygiemaatregelen van belang.
Op de website van de GD is meer informatie over Salmonella Pullorum te vinden.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Gezondheidsdienst voor Dieren
Beeld: Susan Rexwinkel, Agrio archief