Brainstormsessie Breeders in Balance
Het BIB project is een samenwerkingsverband tussen de vermeerderingssector, periferie, min EZ en Wageningen UR Livestock Research.
Stress legperiode
Tijdens de middag werd via LOB-sessies het leven van het vleeskuikenouderdier tijdens de legperiode in beeld gebracht. LOB staat voor "Life Of Breeders" (het leven van een vleeskuikenouderdier). Met deze sessie wordt beoogd om helder te krijgen wat de factoren zijn die tijdens de legperiode stress kunnen veroorzaken. De eindresultaten moeten nog volledig uitgewerkt worden. Hierbij de aan de orde gekomen stressfactoren:
- Het voor het eerst bij elkaar komen van hanen en hennen. Zeker in die gevallen waarbij de seksuele ontwikkeling van de dieren niet synchroon loopt.
- Ontwikkeling van het geslachtsapparaat bij de hen (en haan). Deze ontwikkeling gaat gepaard met hormonale veranderingen wat grote gevolgen heeft voor de dieren.
- De snelle stijging van de productie. Om dit te faciliteren is ook een snelle toename van de voer- en watergift noodzakelijk. Belangrijk hierbij is dat de dieren niet in onbalans komen.
- Het bijplaatsen van jonge traprijpe hanen geeft een herschikking in hiarchie binnen de hanenpopulatie. Daarnaast zal de grotere activiteit van de hanen een effect hebben op de hennen.
- De kwaliteit van de bevedering neemt gedurende de legperiode regelmatig af. Dit kan gevolgen hebben op beschadigingen en heeft zeer gevolgen op de thermo regulatie van de dieren.
Vervolg
Alle stressfactoren worden op een rijtje gezet en de deelnemers aan het project gaan individueel deze factoren een score geven tussen 0 = geen stress naar 4 = ernstige stress. Deze informatie gaat gebruikt worden om de onderzoeksrichtingen te prioriteren. Het invullen van het onderzoeksprogramma zal in een bijeenkomst in de maand mei plaatsvinden. Voor half juli 2016 moet namelijk een gedetailleerd onderzoeksplan aangeleverd te worden om financiering hiervan voor de jaren 2017 tot en met 2019 te waarborgen.
Tekst: Monique van Loon
Monique van Loon – van Duijnhoven is opgegroeid op een pluimveebedrijf met vleeskuikenouderdieren in Brabant. Monique heeft na haar opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch ruim twintig jaar in het pluimveebedrijfsleven gewerkt als bedrijfsadviseur en communicatiespecialist pluimvee. In 2010 startte ze haar bedrijf AgriContent met als specialisme pluimvee. Ze denkt mee met de redactie en schrijft als freelancer voor Pluimveeweb.
Tekst: Rick van Emous
Rick van Emous is senior pluimveeonderzoeker bij Wageningen Livestock Research. Rick is afkomstig van een gemengd veehouderij bedrijf op de Veluwe (Putten). Na zijn studie heeft hij o.a. gewerkt bij Cobb en sinds 1998 werkt hij bij in het pluimveeonderzoek. Voorheen bij het Spelderholt en via Lelystad nu in Wageningen. Voorheen meer bij legkippen maar de laatste 15 jaar vooral met vleeskuikenouderdieren. In 2015 is hij gepromoveerd op onderzoek naar de voeding van het moderne vleeskuikenouderdier.
Tekst: WUR
Beeld: Pluimveeweb