Invloed van licht op overstimulatie moederdieren
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/59/528/kippenpluimveevermeerderingsbedrijf4_sr.-detail.jpg)
Bij overstimulatie van de eierstokken zie je bij sectie 7 tot 15 grote dooiers. Het lijkt soms wel een grote druiventros aan dooiers," zegt Arno van der Wielen, pluimveedierenarts bij Advee dierenartsen.
Oorzaak
Van der Wielen constateert de overstimulatie vooral in het begin van de leg tot ongeveer 30 weken leeftijd. Hij heeft de indruk dat de overstimulatie bijdraagt aan het ontstaan van eiconcrementen of buikleg. De overstimulatie vindt waarschijnlijk plaats door de lichtsterkte en hoeveelheid. Licht stimuleert de reproductiehormonen. Het licht komt bij de kip binnen via het oog en de schedel. De langere golflengtes (oranje-rood) die makkelijker via de schedel binnenkomen, hebben een relatie met de reproductie en de kortere (blauw-groen) met groei.
Voorkomen
Voor het aan de leg komen is vooral de lichtduur van belang. Belangrijk is dat de lichtsterkte naar het overplaatsen niet minder mag zijn dan in de opfok.
Tips waarmee de vermeerderaar overstimulatie kan voorkomen:
- zorg voor dimbare verlichting
- meet bij opfok de lichtsterkte met een luxmeter
- meet met dezelfde luxmeter de lichtsterkte in de vermeerderingsstal
- zorg de eerste week dat de lichtste plek in opfok minimaal de donkerste plek is in de vermeerderingsstal
- vang het nieuwe koppel de eerste week op met hetzelfde aantal uren licht als bij de opfokker
- verleng daarna met een sprong 2-3 uur
- verhoog de lichtsterkte bij het vallen van het eerste ei zodat de kippen het nest vinden.
Arno van der Wielen:Het lijkt erop dat lampkleur van invloed kan zijn op pikkerij. Onze indruk is dat bij Cool White lampen meer pikkerij plaatsvindt dan bij Day light of bij Warm White."