'Zelf voer mengen niet voor iedereen interessant'
Dat vertelde de leghennenhouder en gastspreker Bertus Verbeek woensdagvond 16 maart in Barneveld tijdens de thema-avond Voeding van Pluimveeweb waar ruim 80 pluimveehouders en andere belangstellenden bij aanwezig waren.
Bertus Verbeek heeft samen met zijn vrouw Dikky een leghennenbedrijf in het Utrechtse Woudenberg met ongeveer 150.000 leghennen van drie leeftijden in drie stallen. De leghennenhouder bouwde in 2006 een voerkeuken en mengt zelf het voer voor zijn hennen. Hij ontvangt afhankelijk van de prijs 20 tot 35 procent kernvoer en mengt daar ongeveer 35 procent ma, 15 procent tarwe, 12 procent soja, 5 procent kalkstenen bij. Hier voegt hij nog ongeveer 2 procent sojaolie aan toe.
Graanprijzen zakken
Het grootste kostenvoordeel is volgens Verbeek te halen in de inkoop van grondstoffen. Je moet het leuk vinden om je te verdiepen in de graanmarkten zodat je op het juiste moment de grondstoffen inkoopt. Soms heb je het achteraf goed gedaan en soms ook niet; dan kost het duizenden euros.
De leghennenhouder heeft momenteel ongeveer 60 procent van zijn grondstoffen op dagprijs ingekocht en heeft circa 40 procent in voorkoop gekocht. Nu de grondstofprijzen dalen had ik beter alles op dagprijs kunnen kopen, geeft hij eerlijk toe. Maar alle grondstofhandelaren en marktspecialisten dachten vorig jaar dat de prijzen niet verder zou kunnen zakken.
Al kocht hij ook al eens voor bijna twee jaar sojaschroot in voorkoop voor 21,62 euro terwijl de prijs toen naar 36 euro per 100 kilo steeg. Die keer zat het erg mee.
Louche grondstofhandelaren
De leghennenhouder koopt ongeschoonde grondstoffen omdat hij anders het financie voordeel kwijt is. Hij koop nu alle grondstoffen van mengvoerfabrikanten en niet meer van grondstofhandelaren omdat hij daar ook negatieve ervaringen mee had. Zo ontving hij al eens granen waar muizen in zaten of stukken asbest en zelfs een keer dooie duif in zat. Ik ga niet meer in op koopjes, zegt hij stellig.
Een bezoeker was benieuwd hoe hij omging met salmonellas en andere risicos. Ik ontvang nu al mijn grondstoffen van mengvoerfabrikanten en die zijn allemaal GMP gecertificeerd en daar vertrouw ik op, antwoordde Verbeek.
Grotere vijzels
Als ik de voerkeuken en installatie opnieuw mocht bouwen, zou ik voor grotere vijzels gekozen hebben omdat dat minder storingsgevoelig is, antwoordde de leghennenhouder op een vraag uit het publiek.
Een andere bezoeker wil graag weten of hij het opnieuw zou doen. Dat is een lastige vraag. Ik zou of weer een nieuwe voerkeuken bouwen omdat ik het leuk vind om me in de grondstoffenmarkt te verdiepen of een raamwerk voor de voersamenstelling bedenken en dan iedere drie maand met voerfabrikanten om tafel en vragen voor welke prijs ze het willen leveren. Maar gelukkig moet ik niet kiezen, lacht Verbeek.
Nu willen voerfabrikanten soms goedkoper compleet voer leveren omdat ze gunstig grondstoffen hebben ingekocht of de fabriek nog niet volledig benut hebben, legt Verbeek uit.De bezoekers van de thema-avond Voeding waren enthousiast over Verbeek's eerlijke en evenwichtige verhaal.