EP wil antibioticagebruik in de veehouderij indammen
Dat besloot het Europees Parlement (EP) donderdag 10 maart. Tijdens een stemming over het herzien van een wet over diergeneesmiddelen pleiten EP-leden voor een verbod op collectieve en preventieve behandelingen van vee met antibiotica. Daarnaast namen zij maatregelen aan om onderzoek naar nieuwe medicijnen te stimuleren.
Nu de Wereld Gezondheidsorganisatie ons waarschuwt dat de wereld dreigt te verzinken in een post-antibiotisch tijdperk, waarin de resistentie tegen antibiotica ieder jaar meer slachtoffers eist dan kanker, is het tijd om actief maatregelen te namen om het probleem bij de wortel aan te pakken, zegt rapporteur Franise Grossete.
Online verkoop verbieden
Het gevecht tegen de resistentie tegen antibiotica moet beginnen in de veehouderij. Wij pleiten uitdrukkelijk voor een verbod op preventief gebruik van antibiotica en collectieve behandeling te beperken tot alleen hele specifieke gevallen, stelt de rapporteur.
Ook moet het veterinair gebruik van antibiotica die van cruciaal belang zijn voor de behandeling van infecties verboden worden en moet de online verkoop van antibiotica, vaccins en psychoactieve middelen bendigd worden. Met behulp van deze maatregelen hopen we de hoeveelheid antibiotica die op het bord van de consument terecht komt te beperken. zo stelt de rapporteur.
Niet snijden in aantal middelen
Desondanks moeten we niet snijden in het aantal middelen dat veeartsen tot hun beschikking hebben. Deze regels zijn gemaakt om hun werk te vereenvoudigen. Het is van groot belang om onderzoek en innovatie in deze sector aan te moedigen, voegt zij er aan toe.
Diergeneesmiddelen mogen volgens haar nooit worden gebruikt ter compensatie van slechte behandeling van dieren.Homeopathische middelen blijven toegestaan voor landbouwdieren, besloot het EP.
Nederland geeft goede voorbeeld
Nederlandse boeren geven al het goede voorbeeld. Andere Europese landen moeten ons nu volgen", vindt CDA-Europarlementari Annie Schreijer-Pierik. Antibiotica moet daar zorgvuldiger en proportioneler worden toegepast, in het belang van zowel mens als dier.
Vooral de landbouw in Zuid-Europese landen mag niet langer kwistig antibiotica gebruiken, zegt Schreijer. Door overmatig gebruik werkt antibiotica minder goed tegen infecties en ziektes.