‘Antibioticavrije veehouderij kan niet’
Dat schrijft de Raad voor Dieraangelegenheden (RDA) in een advies aan staatssecretaris van Dam van Economische Zaken; Volledig antibioticavrije dierhouderij met behoud van dierenwelzijn is in de dierhouderij niet mogelijk.
De (onafhankelijke) RDA heeft onderzocht of de sterke reductie, gemiddeld bijna 60 procent, van het antibioticagebruik afgelopen jaren in de Nederlandse veehouderij geleid heeft tot meer gezondheidsproblemen en sterfte bij landbouwhuisdieren. Door veel dierenartsen en veehouders wordt daarvoor al langer gewaarschuwd omdat zij bijvoorbeeld niet de goede middelen meer mogen gebruiken.
Betrouwbare gegevens ontbreken
De raad heeft daar geen duidelijk antwoord op kunnen geven; Er zijn daarvoor te weinig betrouwbare gegevens voorhanden. Wel lijkt er bij kalveren sprake te zijn van een stijging van ziekte en sterfte en bij melkkoeien van meer uierinfectie na het afkalven, zo wordt geconstateerd.
Ook in andere sectoren zijn er zorgen over toename van ziekte en sterfte onder dieren maar ook daarbij ontbreken betrouwbare en objectieve gegevens; Het is daarom nu niet mogelijk eenduidig een relatie tussen antibioticagebruik enerzijds en diergezondheid en dierenwelzijn anderzijds vast te stellen.
Veelgebruikers aanpakken
Wel constateert de RDA bij veehouders en dierenartsen meer aandacht en een groter bewustzijn rond verantwoord en restrictief antibioticagebruik. Preventieve diergezondheidszorg met een belangrijke rol voor het bedrijfsgezondheidsplan heeft afgelopen jaren veel meer aandacht gekregen.
Wel zijn er volgens de raad nog steeds grote verschillen tussen de sectoren en daarbinnen tussen weinig- en veelgebruikers en voorschrijvers. Met name die laatste groep moet aangepakt worden. Daarmee stelt de RDA zich achter de SDa (Autoriteit Diergeneesmiddelen). Deze kondigde vorig jaar al aan dat juist boeren en dierenartsen die veel antibiotica gebruiken of voorschrijven extra onder de loep worden genomen.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Susan Rexwinkel