'Cijfers antibiotica gebruik veehouderij betrouwbaar'
De opdrachtgever voor het onderzoek, de SDa (Diergeneesmiddelen Autoriteit), is blij met de resultaten; Daardoor is het mogelijk om gefundeerde uitspraken te kunnen doen over het antibioticagebruik in de verschillende gemonitorde diersectoren.
Het is de vierde keer dat de betrouwbaarheid van de huidige wijze van registratie van antibiotica in Nederland onder de loep genomen wordt. Vergeleken met 2013 is volgens de KPMG-accountants flinke vooruitgang geboekt; De grootste stappen zijn gezet in de rundvee-, kalver- en varkenssector. De betrouwbaarheid van de antibioticagebruiksgegevens die de SDa jaarlijks publiceert, is hierdoor duidelijk verbeterd.
95,6 procent klopt
Uit het rapport blijkt dat 95,6 procent van de gegevens van dierenartsen aansluiten bij de registratie van de veehouders zelf. Daardoor kan de juiste DDD (Dier Dag Dosering) per dier worden berekend. In bijna 11 procent daarvan is overigens sprake van een fout (verkeerde aflevermoment vermeld), maar dat heeft geen invloed op de berekende DDD.
Bij 4,4 procent van de gegevens is een afwijking (het gebruikte diergeneesmiddel of de hoeveelheid) vastgesteld. Daardoor is het juiste middelengebruik niet goed en volledig uit te rekenen.
Volgens KPMG is er nog steeds verbetering mogelijk, bijvoorbeeld meer standaardisatie van de werkwijze voor de registratie bij dierenartsen.
'Blij met betrouwbaaarheid'
De SDa is blij met de betrouwbaarheid van de gegevens, waarop het reductiebeleid afgelopen jaren is gebaseerd; In dit rapport wordt bevestigd dat het systeem van dubbele borging zijn vruchten heeft afgeworpen. Deze dubbele borging is zeker gesteld via zowel het kwaliteitssysteem van de dierhouderij (bv. IKB) als het kwaliteitssysteem van de dierenartsen (Regeling Geborgde Dierenartsen) welke beide een onafhankelijk en gecertificeerd auditsysteem kennen.
Volgens de SDa heeft de hoge mate van transparantie in de rundvee-, kalver- en varkenssector ertoe geleid dat de herleidbaarheid van de gegevens de 100 procent benadert; Alleen de pluimveesector verkeert op dit moment in de overgang naar een transparanter systeem. De SDa dringt er bij de pluimveesector op aan dit systeem zo snel mogelijk operationeel te maken.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Susan Rexwinkel