‘Opbrengsten langzaam groeiende vleeskuikens beter dan regulier’
Dat vertelden adviseurs Maarten Rupert en Wouter Kalverboer van Agrifirm in februari tijdens de studieavonden van het Gezondheidscentrum van Pluimvee (GvP) in Leeuwarden en Emmen, meldt het GvP in een persbericht.
De adviseurs stellen dat kippenvlees in het versschap van de Nederlandse supermarkten voor het einde van 2016 volledig afkomstig is van langzamer groeiende kippen. Ook de verwerkende industrie toont steeds meer interesse.
Hiermee is de decennia oude Nederlandse traditie van productiegericht produceren ten einde. Dankzij Stichting Wakker Dier en de supermarkten is consumentgerichte productie een feit geworden, zeggen de adviseurs.
Sector spitst zich op
De sector lijkt zich volgens Rupert en Kalverboer hoe dan ook te splitsen: waar de ene vleeskuikenhouder investeert om over te schakelen naar een concept met langzamer groeiende vleeskuikens, richt de ander zich op de exportmarkt.
De aanwezige vleeskuikenhouders waren er ook zeker van dat concepten niet meer verdwijnen. Rupert en Kalverboer wezen op de kansen die met de invoering van concepten ontstaan. Flexibiliteit om te produceren waar de markt om vraagt lijkt een goede strategie voor de toekomst, volgens de adviseurs.
De consument, verwerkende industrie en exportmarkt zullen uiteindelijk de daadwerkelijke toekomstbestendigheid van de concepten bepalen, besluiten de adviseurs.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Gezondheidscentrum voor Pluimvee
Beeld: Gezondheidscentrum voor Pluimvee