Rendac wil tarieven met 4,4 procent verhogen
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/58/769/ms_carcass_cooler_2.-detail.jpg)
De tarieven voor het ophalen, verwerken en vernietigen van kadavers bestaan uit twee componenten: het stoptarief en het tarief per dier.Het stoptarief op geplande dagen wil Rendac verhogen van 12,83 euro naar 13,73 euro en voor reguliere stops van 17,93 euro naar 19,11 euro. Het ophalen van 200 liter destructietonnen met pluimveekadavers wil het bedrijf verlagen van 5,29 euro naar 4,55 euro per kadaverton.
De tarieven van 2016 en de tarieven van 2015 zijn hier te vinden. Rendac geeft op haar website de volgende verklaring voor de gewijzigde tarieven:
- Het stoptarief betreft de kosten voor het ophalen van kadavers; deze kosten stijgen gemiddeld met 4,7 procent door een daling van het aantal stops waardoor de kosten per stop stijgen.
- Het tarief per dier, stijgt gemiddeld met 3,9 procent. De component tarief per dier bestaat uit drie onderdelen: de verwerkingskosten, de verkoopopbrengsten en verrekening van de overschotten/tekorten uit voorgaande jaren:
- De verwerkingskosten voor het verwerken van dierlijk restmateriaal tot eindproducten (diermeel en dierlijk vet) stijgen volgend jaar naar verwachting met 7,4 procent. Oorzaken zijn een te lage inschatting van de verwerkingskosten in de tarieven van 2015 en extra afschrijvingskosten in 2016 in verband met noodzakelijke investeringen.
- De verkoopopbrengsten betreffen de opbrengsten uit de verkoop van eindproducten die worden gebruikt als alternatieve energiebron. Die worden in mindering gebracht op de verwerkingskosten. De prijzen voor de eindproducten fluctueren omdat ze worden bepaald door de vraag en aanbod op de wereldmarkt en door alternatieve afzetmogelijkheden. Voor 2016 wordt ten opzichte van 2015 een stijging van de verkoopprijzen verwacht van 13,6 procent.
- In de tarieven voor 2016 is, volgens de daarvoor geldende richtlijnen, ook het tekort over 2014 verwerkt.
![Foto van Tom Schotman](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/05/367/tom-schotman.150x150.jpg)
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Rendac
Beeld: MS Schippers