Verplichte leegstandsperiode Franse eenden- en ganzenhouderijen
Ten tweede gaan voor alle pluimveebedrijven in geheel Frankrijk langdurig extra biosecurity maatregelen gelden. Ten derde komt er verbeterde monitoring in zowel de getroffen als niet getroffen regios in alle schakels van de foie gras keten.
Dat kondigde het Franse ministerie van Landbouw donderdag 14 januari in een persbericht aan, meldt Avined in een update. Sinds de uitbraak zijn er 69 besmettingen vastgesteld bij voornamelijk eenden en ganzenbedrijven in 8 verschillende departementen in het Zuid Westen van Frankrijk.
In deze streek zit circa 70 procent van de foie gras productie. Met deze maatregelen hoopt de Franse overheid het internationale vertrouwen te herstellen.
Geen eendagskuikens opzetten
Vanaf aanstaande maandag 18 januari mogen in het getroffen deel in Zuid West Frankrijk geen nieuwe eendagskuikens van eenden en ganzen meer worden opgezet. In dit gebied (wat nog niet nader wordt omschreven) mogen dieren nog wel worden afgemest en geslacht. Er wordt dus niet preventief geruimd.
Pas vanaf de tweede helft van het jaar mogen weer nieuwe dieren worden opgezet. De tussenliggende periode wordt gebruikt de leegstaande bedrijven uitvoerig te kunnen reinigen en desinfecteren. Door in de tweede helft van het jaar weer te kunnen opzetten kan de foie gras productie ten behoeve van de afzet voor de feestdagen aan het einde van het jaar weer op gang komen.
Een gedetailleerd plan voor dit maatregelenpakket wordt uitgewerkt en zal mogelijk volgende week worden voorgelegd aan de Europese commissie.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Avined
Beeld: Ingrid Zieverink, Agrio archief