Van Dam valt goed bij Europarlement
Van Dam benadrukte dat we nu al moeten nadenken wat onze kinderen zullen eten, terwijl we op dit moment zien dat de aarde opwarmt, de wereldbevolking groeit en op veel plaatsen landbouwgronden verarmen.
Het komende half jaar wil hij daar, als voorzitter van de Europese Raad van Landbouwministers, samen met de Europese Commissie en het Europees Parlement, stappen in zetten. Het is een uitdaging die we samen moeten oppakken, hield hij de parlementsleden voor.
Leidende positie Nederland
In dit kader schetste hij de Nederlandse prioriteiten: vereenvoudiging van het huidige GLB, stimuleren van innovatie in het volgende GLB, dat na 2020 van start gaat, een inzet op het terugbrengen van antibioticagebruik door ministers van landbouw en volksgezondheid samen, een inzet op kwekersrecht bij plantveredeling, en aandacht voor de marktpositie van boeren. (Zie ook het interview met staatssecretaris van Dam in de regiobladen Stal & Akker, Vee & Gewas, Veldpost en Agraaf).
Van Dam prees verschillende keren ook de leidende positie van de Nederlandse landbouw en de Nederlandse boeren. Hij noemde bijvoorbeeld de grote stappen die Nederland heeft gezet in het terugdringen van antibiotica in de veehouderij, en het 'climate smart farming' programma waarin boeren actie ondernemen om de klimaatverandering tegen te gaan,
Afname antibioticagebruik
Het programma viel goed bij het Europarlement. Europarlementsleden erkenden de leidende positie die de Nederlandse landbouw heeft. Die afname van het antibioticagebruik in Nederland, vroeg een Duits parlementslid, hoe kunnen we u helpen om dat in Europa ook te bereiken?
Stuart Agnew van de Eurosceptische UKIP, stelde dat de grote Europese landen meestal niet veel op hebben met het voorzitterschap van kleinere landen, maar dat dat niet geldt voor Nederland op landbouwgebied. There the Netherlands leads, the UK follows, stelde hij. Een assertieve Van Dam corrigeerde meteen: zeker op landbouwgebied is Nederland, als tweede exporteur van landbouwproducten in de wereld, geen klein land.
Maar er waren ook vragen. Martin Haling van de Duitse Groenen vroeg wat Nederland wilde doen aan de huidige crisis in de landbouw. Het is begonnen met het Russische handelsembargo, viel een mede-parlementslid hem bij. Dat was een politieke crisis - waarom moeten boeren daar de rekening van betalen?
Positie boer versterken
Van Dam was het daar niet mee eens. Hij wees erop dat een van de belangrijke oorzaken van de huidige crisis structureel is; Europa produceert meer voedsel dan men kan afzetten. De staatssecretaris denkt dat de oplossing dan ook gezocht moet worden in het aanpakken van die structurele problemen.
Verder wees hij erop dat de Europese Commissie een taskforce in het leven heeft geroepen, onder leiding van oud-landbouwminister Cees Veerman, om op Europees niveau de positie van de boer in de keten te versterken.