Trendwatcher: investeer in startups en in grond
Bakas kaartte de trends van 2016 aan, het Chinese jaar van de aap, een creatief jaar. Hij deed dat met de voor hem gebruikelijke vette knipoog en met een serieuze ondertoon. Zo stelde hij dat de economie op olie de verkeerde krachten op deze wereld stimuleert.
Volgens Bakas moeten ondernemers kiezen voor minder voor de hand liggende, vertrouwde, uit de oude economie afkomstige zekerheden als geld op de bank en grote multinationals. Hij onderstreepte dat met de stelling dat de grote vissen tegenwoordig niet meer de kleine opeten, maar de snelle de trage.
Grond blijft wel een waardevolle investering, kon Bakas de jonge boeren voorhouden. Geld op de bank en in beleggingen kan minder waard worden, maar grond blijft, is de gedachte daarachter. Daarnaast ziet Bakas kansen in startups, slimme ondernemingen die ongehinderd door in verleden opgebouwde vaste patronen de markt bestormen. Ook voor de agrarische ondernemers zit daar volgens hem de toekomst.
Einde efficitie
De trendwatcher stelt dat de focus op efficitie te weinig oplevert. Er komt een einde aan de efficitie. Dat is het begin van de creativiteit. Als voorbeeld noemt hij de uitwisseling van kennis tussen een Keel Neus en Oorarts met een neuroloog. Zo kwam de neuroloog erachter dat de neuszenuw blijft groeien.
Het betekent een doorbraak voor mensen die verlamd zijn door rugbeschadiging. Herstel van de rugzenuw blijkt mogelijk. De neuroloog die over de heg contact met de KNO-arts had dacht out-of-the-box en bereikte zo meer dan de vakgenoten die binnen eigen vak bleven ronddraaien. Volgens Bakas liggen hier ook agrarische kansen.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Susan Rexwinkel