‘Minder vogelgriep uitbraken Frankrijk dankzij andere aanpak’
Ruim de helft van de vogelgriep uitbraken in Frankrijk werden door die controle voor de slacht vastgesteld en nu die regeling is komen te vervallen, vragen wij ons af of het aantal meldingen een juiste weergave is van de besmettingsdruk in de getroffen regio, legt Alex Spieker van Avined uit.
Verdere officie informatie ontbreekt echter over de situatie aldaar om daar een gefundeerde uitspraak over te doen, geeft hij echter toe. Spieker vindt de andere aanpak van vogelgriep in Frankrijk wel opmerkelijk.
Niet zoeken
In Nederland zoeken we naar vogelgriep om iets te vinden omdat we geen vogelgriep in ons land willen en we het virus bij een uitbraak zo snel mogelijk uit willen roeien. Duitsland en Engeland hanteren dezelfde aanpak.
Maar het lijkt erop dat Frankrijk de EU regelgeving nu anders interpreteert, doorminder te screenen bij deze uitbraak. Pluimvee dat geslacht wordt controleren op vogelgriepis niet verplicht in de EU. Maar het is bij een uitbraak wel aan te bevelen, omdat je dan weet wat je doet, legt Spieker uit.
De Nederlandse pluimveesector is er alles aan gelegen om alle besmettingen uit te roeien om te voorkomen dat er een verspreidingsrisico blijft bestaan. Zolang daar geen helderheid over is, blijven alle oproepen van Avined tot uiterste hygie van kracht.
66 uitbraken
Het aantal uitbraken van hoogpathogene vogelgriep in het Zuidwesten van Frankrijk steeg afgelopen maandag 4 januari naar 66. Op een pluimveebedrijf met 260 parelhoenders, 280 eenden, 650 leghennen en 60 vleeskuikens in de stad Miers in de regio Lot werd hoogpathogenen H5N1 vogelgriep vastgesteld.
In Lot was nog niet eerder een besmetting vastgesteld, waarmee het aantal betrokken departementen nu 7 bedraagt. Het departement maakt wel deel uit van de reeds ingestelde uitgebreide restrictiezone. Deze zone bestaat uit de departementen Dordogne, Hautes-Pyrs, Gers, Pyrs-Atlantiques, Landes, Lot et Garonnne, Gironde, Haute-Vienne en gebieden van de departementen Lot en la Charente.