EU-consument tegen chemisch behandelde kip
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/58/432/img_0087.-detail.jpg)
De ingreep zou hier naar Amerikaans voorbeeld getroduceerd worden, onder meer om campylobacter, n van de meest voorkomende oorzaken van voedselvergiftiging in de EU, te bestrijden. Volgens BEUC strookt chemische behandeling niet met het Europese voorzorgsprincipe als het over voedselveiligheid gaat. Dat meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw in een nieuwsbericht op haar website en het Vlaamse Pluimvee Actueel in haar nieuwsbrief.
Campylobacter
Campylobacter besmet jaarlijks ongeveer 200.000 Europeanen en is daarmee een van de meest voorkomende oorzaken van voedselvergiftiging. De Europese Commissie denkt eraan om in de toekomst het chemisch wassen van in Europa verkochte kippen toe te laten.
De karkassen worden dan bijvoorbeeld met peroxide-azijnzuur (PAA) gewassen in het slachthuis om op die manier de bacteri te verwijderen, een methode die in de Verenigde Staten courant is.
Onaanvaardbaar
Tegen de achtergrond van een nakend handelsakkoord tussen Europa en de Verenigde Staten laat de Europese consumentenorganisatie BEUC weten dat het chemisch behandelen van kip onaanvaardbaar is.
De organisatie vindt het goed dat er actie ondernomen wordt om het aantal campylobacter-besmettingen terug te dringen, maar voegt eraan toe dat deze manier absoluut niet strookt met het Europese farm to fork-principe rond voedselveiligheid.
Vlees niet chemisch behandelen
Voor BEUC moet de prioriteit het voorkomen van een besmetting op het pluimveebedrijf of in de slachterij zijn, eerder dan de end-of-pipe-oplossing die de chemische behandeling belichaamt.
Europese consumenten maakten eerder al duidelijk dat zij geen voorstander zijn om vlees te eten dat chemisch werd behandeld, zegt Monique Goyens, directeur-generaal van BEUC. Bovendien vrezen we dat door zon beslissing de hygiemaatregelen in de sector minder nageleefd zullen worden.
Campylobacter op bedrijven reduceren
Volgens BEUC wordt de effectiviteit van peroxide-azijnzuur bovendien in vraag gesteld door het Europese voedselveiligheidsagentschap. Het probleem wordt niet opgelost door campylobacter van de karkassen te wassen in het slachthuis, aldus BEUC.
50 tot 80 procent van de gevallen van campylobacteriosis kan teruggebracht worden op levende dieren die de bacteri dragen, door verspreiding naar mensen via lucht, water of direct contact. Het vlees is dus slechts het topje van de ijsberg en net daarom is het belangrijk te trachten de campylobacter-levels op de bedrijven te reduceren.
![Foto van Tom Schotman](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/05/367/tom-schotman.150x150.jpg)
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Vlaams infocentrum land-, tuinbouw
Beeld: Ellen Meinen